Hopp til innhold

Fagartikkel

Kalligrafi

De første skriftene kom lenge før boktrykkerkunsten og var nødvendigvis nedtegnet for hånd.

LK20
Hånd som skriver med kulepenn på papir. Foto.

Når vi jobber med grafisk design, har vi en tendens til å forholde oss til de fontene datamaskinen har å tilby. Da kan du skrive raskt og lett, fikse feil eller flytte rundt på det du har skrevet. Det er en såpass naturlig del av hverdagen, at det kan virke som de trykte bokstavene; typografien, alltid har vært der.

De første håndtegnede skriftene og utviklingen av dem, kalligrafien, er utgangspunktet for de trykte bokstavene, typografien.

Kalligrafi er skriftkunst. Man skriver for hånd på en kunstferdig måte ved hjelp av en penn, pensel eller tusj med en bred og en smal side. Det fører til at vinkelen på skriveredskapet bestemmer om linjen blir tykk eller tynn.

Tenk etter

Hvordan står det til med håndskriften din? Er den tydelig og behagelig å se på, eller er det rom for forbedringer? Heldigvis forventes det ikke at hver og en av oss kan skrive kalligrafisk.

Du kommer langt med normalt god håndskrift, men det kan være greit å sette seg inn i og tenke over hvordan det måtte være å jobbe med skrift før boktrykkerkunsten, skrivemaskiner og PC-er ble oppfunnet.

Til fordypning

I denne filmen kan du se noen eksempler på hvordan det kan gjøres (YouTube). Det finnes mange instruksjonsvideoer på nett som du kan bruke dersom du ønsker å lære kalligrafi.

Sist oppdatert 12.07.2017
Skrevet av Ellen Johansen

Læringsressurser

Grafisk design

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter