Hopp til innhold

Fagartikkel

Stilisering og abstrahering

Det kan være vanskelig å se hva en abstrakt form skal forestille. En konkret form er mer virkelighetstro eller naturlig. Stilisering betyr å forenkle et uttrykk slik at det passer til en bestemt stil.

LK20
Manga stilisering. Illustrasjon.

Måten det er vanlig å tegne på i manga-tegneserier er en sjangerbestemt form for stilisering.

Abstraksjon

En abstraksjon er et tenkt fenomen som vi ikke kan ta og føle på. I grafisk design brukes begrepet abstraksjon om noe som har en gjenkjennelig, men ikke realistisk form. Det er en forenklet versjon av virkeligheten, der detaljer og uvesentligheter er tatt bort og særtrekk blir framhevet. Strekmenn er for eksempel abstraheringer av personer, og kart er forenklinger av landområder.

Stilisering

En spesiell form for abstraksjon kalles stilisering. Hvis du skal stilisere noe, betyr det at du bruker en metode for å omforme og forenkle et uttrykk inn i en bestemt stil. En slik stil kan være en kunsthistorisk periode som art nouveau, pop art eller kubisme. Det kan også bety at du tilpasser uttrykket ditt til en bestemt sjanger – som tegneserier, eller at du rett og slett har din egen stil!

Ulike visuelle fremstillinger av hest. Kollasj.

En hest kan representeres forskjellig gjennom stilisering på mange ulike måter. De ulike materialene har mye å si for uttrykket.

Det utstyret du bruker, styrer hva slags uttrykk du får. En sirkel får fire forskjellige stiler hvis du tegner en versjon med blyant, lager den i et illustrasjonsprogram på datamaskinen din, maler den med akvarellmaling eller klipper den ut i kartong.

Consoul

I denne filmen blir livet til en mann fortalt med 8-bits videospill-grafikk og dertil passende lydbilde:

Sist oppdatert 03.05.2017
Skrevet av Ellen Johansen

Læringsressurser

Grafisk design

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter