Hopp til innhold

Fagartikkel

Bursdager og feiringer

Gjennom et helt år i barnehagen er det mange bursdager, merkedager og høytider som det er fint å markere. Da vil mange gjerne servere noe ekstra godt. Tradisjonelt har dette ofte vært pølser, kaker, is og saft, men mange barnehager velger nå sunnere alternativer på merkedager.

forskjellige typer frukt og grønnsaker. Foto

Bursdagen er en stor dag for de fleste barn. Det er viktig at alle barna får en likeverdig feiring i barnehagen. Barnehagens opplegg for hvordan bursdager markeres, både når det gjelder aktiviteter og servering, bør gjøres kjent for foreldrene. I mange tilfeller er det foreldrene som tar med det som skal serveres i barnehagen. Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen slår fast at de fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke. Det er viktig at foreldrene kjenner til dette.

Tips

  • Be foreldrene ha med seg en kurv med frukt eller bær i stedet for kake når barnet har bursdag.
  • Det kan være en god investering for barnehagen å kjøpe en blender til å lage smoothies med. Smoothies basert på frisk frukt og bær er et fargerikt og morsomt alternativ ved spesielle anledninger.
  • La bursdagsbarnet få være med på å bake rundstykker i barnehagen. Foreldrene kan ta med et par typer pålegg.
  • La bursdagsbarnet få velge mellom forskjellige menyer bestående av sunne og gode retter.
  • Velg ut et knippe markeringer og arrangementer i løpet av barnehageåret hvor dere ønsker å ha kake og saft. La barna spise det vanlige måltidet først. Kaken kan komme etterpå.
  • Vann kan festpyntes med oppskåret frukt til festlige anledninger. Alternativt kan man servere eplejuice blandet med mineralvann uten sukker.

Også mange foreldre er opptatt av at barnet skal spise næringsrik mat, og ønsker ikke at barnet skal bli kjent med godteri og brus mens de er små. Barnehagen bør ta hensyn til dette. Markeringer trenger heller ikke alltid å omfatte mat og drikke. Aktiviteter og opplevelser kan være vel så spennende for barna.

Kilde: Helsedirektoratet
Helsedirektoratet oppdaterer sidene sine kontinuerlig.

Sist faglig oppdatert 28.01.2019
Skrevet av Helsedirektoratet

Læringsressurser

Kost og ernæring

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter