Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Oppskrifter fra Den Norske Turistforening

Hellebrød, arabiske netter, pinnebrød og kjøttkaker i løk

forskjellige typer frukt og grønnsaker. Foto

Hellebrød

Hvorfor ikke bake ditt eget brød når du er på tur? Hellebrød er brødbakst på steinaldervis.


Du trenger

1 dl helkorn som du knuser selv
1 dl hvetemel
1/4 ts salt
1 dl vann

Slik gjør du
Lag deigen, og klapp til brødene slik at de blir runde og flate. Legg en steinhelle på bålet. Stek brødene på steinhella. Du kan også bruke stekepanne.

Arabiske netter

Hvis du ønsker deg et sunt, godt og varmt måltid på kjølige dager og kvelder, bør du prøve arabiske netter.

Du trenger
poteter
løk
gulrøtter
kjøtt eller pølser
litt vann
salt og pepper
smør
aluminiumsfolie eller bålkjele

Slik gjør du
Legg aluminiumsfolie dobbelt og smør den godt. Skjær poteter, løk, gulrøtter og kjøtt eller pølser i småbiter og legg det på folien. Hell litt vann over, og tilsett krydder. Pakk alt godt sammen og legg det ned i glørne. Når vannet er dampet bort, legger du noen smørklatter mellom bitene. Etter cirka 10–15 minutter har retten kokt ferdig. Du kan også variere retten med andre grønnsaker, som squash, purre, paprika og brokkoli. Du kan også lage arabiske netter i en bålkjele. Det er mer miljøvennlig enn å bruke aluminiumsfolie.

Kjøttkaker i løk

Er du ute etter en tradisjonell rett i ny form? Prøv kjøttkaker i løk. Enkelt og godt!

Du trenger

løk
kjøttdeig
salt, pepper og eventuelt muskat
margarin
aluminiumsfolie

Slik gjør du
En stor løk skjæres over på midten og hules ut slik at bare de to ytterste ringene blir igjen. I hulrommet legger du krydret kjøttdeig. Løken fylt med kjøttdeig smøres inn med margarin og pakkes i folie. Legg pakken i glørne og la den steke i cirka 15 minutter, avhengig av størrelsen på løken.

Pinnebrød

Hjemmelaget pinnebrød stekt på bålet smaker alltid godt og kan lages i uendelig mange varianter.

Du trenger
500 g mel (bruk gjerne litt grovt mel)
2 ts bakepulver
5 ss sukker
1 ts salt
1 dl matolje
cirka 2 dl lunkent vann

Slik gjør du
Bland det tørre. Spe med vann og olje til deigen har plastelinakonsistens. Form en klump deig til en pølse, og tvinn den rundt en pinne. Stek brødet over glørne til det er gjennomstekt og slipper pinnen. Brødet kan fylles med for eksempel syltetøy. Du kan også tvinne deigen rundt en pølse på spidd og lage «pølse i slåbrok». Bruk gjerne andre smakstilsetninger i deigen, som kanel eller revet ost.


TIPS: Det beste spiddet lager du av en grein av friskt tre. Skjær bort barken på den øverste delen, hvor maten skal sitte

Kilde: Den Norske Turistforening
Sist faglig oppdatert 04.01.2019
Skrevet av Den Norske Turistforening

Læringsressurser

Kost og ernæring

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter