Hopp til innhold

Fagartikkel

Biometrisk registrering

Biometri er målbare, fysiske og personlige kjennetegn, som for eksempel ansiktstrekk, fingeravtrykk, DNA, blodåremønster og mønster i regnbuehinnen.

Biometrisk sikkerhet. Illustrasjon.

Biometrisk registrering

Bruken av biometriske data er økende. Det brukes i sikkerhetskontrollen på flyplasser og er på full fart inn i bransjer som f.eks. bank, finans, helsesektor og spillbransjen for å nevne noen. Hensikten er å avdekke bedrageri, falskneri og identitetstyveri. Kroppen har flere unike kjennetegn. Både fingeravtrykk, øyet (iris og netthinne), håndflaten og stemmen egnerseg til gjenkjenning og identifikasjon. Så langt har flyselskap, banker og den delen av sikkerhetsbransjen som arbeider med adgangskontroll, tatt i bruk registrering med utgangspunkt i slike kroppslige kjennetegn.

Vi kan vente oss at biometrisk registrering etter hvert vil erstatte både bankkort, førerkort og pass. I salgsfaget mener mange at plastkortene med passord og koder om få år er erstattet av nye, biometriske løsninger. Det viktigste argumentet er at disse er sikrere.

Sjef for markedsutvikling i MasterCard i Norden, Mats Taraldsson, spår at Europa vil være helt kontaktløst innen 2020, det vil si at vi ikke lenger bruker pinkoder og passord når vi skal betale, verken i fysiske butikker eller på nett. Han vil i tillegg bevege seg vekk fra de tradisjonelle bankkortene – ved å installere en chip i for eksempel smykker, bilnøkler og mobiltelefoner skal man kunne betale for varer ved å skanne disse gjenstandene mot kassen i butikken.

Men biometrisk registrering har også noen svakheter. Datatilsynet legger spesiell vekt på disse:

  • Metoden kan være teknisk svak. Biometrisk avlesing skiller seg i utgangspunktet ikke vesentlig fra andre tekniske sikkerhetsløsninger. Det finnes gode og dårlige løsninger, og det vil bli et teknologikappløp mellom sikre løsninger. Dårlige fingeravtrykkslesere kan for eksempel akseptere avkappede fingre og gummihansker med påmonterte falske fingeravtrykk.
  • Identitetskontroll ved førstegangsregistrering kan være mangelfull. Dersom feil person blir registrert i utgangspunktet, kan en ikke si at løsningen er sikker selv om den benytter seg av biometri.

Den viktigste grunnen til å være varsom med bruk av biometri er at biometriske kjennetegn er uløselig knyttet til det enkelte individ. En persons biometriske kjennetegn kan ikke skiftes ut. Dersom kriminelle finner metoder for identitetstyveri ved å utnytte svakheter i de biometriske løsningene, vil ofrene for dette bli utsatt for betydelige problemer.

Sist faglig oppdatert 07.03.2017
Skrevet av Kyrre Romuld

Læringsressurser

Trusselbilde

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale

  • Det er ikke noe kjernestoff for kildemateriale.