Hopp til innhold

Fagartikkel

Økt mobilitet og ny teknologi

I dag blir en stadig større del av kriminaliteten i samfunnet utført av internasjonale bander og nettverk. Vi skal se litt nærmere på noen av årsakene og hvilke typer kriminalitet det dreier seg om.

Politi ute å patruljerer. Foto.

Lettere å reise

Norge samarbeider tett med EU gjennom EØS-avtalen. Et viktig poeng med avtalen er et fritt indre arbeidsmarked i Europa. Hensikten er at det skal være enkelt å finne seg arbeid eller utdanning i ulike europeiske land.

En uheldig side ved dette samarbeidet er at også kriminelle nyter godt av ordningene som gjør det lettere å reise fritt mellom ulike land.

Sykkelpoliti på sykkeltyv-jakt. Foto.

Teknologi

Teknologien er i stadig endring. Både Internett, GPS, elektronisk betaling og andre former for teknologi blir utnyttet av kriminelle.

At ny teknologi kan åpne for nye muligheter, kan illustreres med eksemplet nedenfor. Fram til i dag har ikke sykkeltyverier vært det vi har forbundet med større organisert kriminalitet. En typisk sykkeltyv har gjerne vært en beruset ung mann, uten drosjepenger, på vei hjem fra fest.

En kreativ øst-europeisk utenlandsk tyveribande fant ut at de kunne bruke Internett, GPS og begrenset grensekontroll til å hente ut store gevinster fra sykkeltyveri, og gjennomførte flere tyveriraid på Østlandet i 2014.

De dyreste syklene fant de ved å studere resultatlistene etter Birkebeinerrittet på birkebeiner.no. De sjekket så de beste deltakerne opp mot inntektslistene, som den gangen lå åpne på skatteetaten.no. Her fant de også adressene. Ved hjelp av GPS var grunnlaget for et særdeles treffsikkert garasjeinnbrudd lagt.

Banden rakk å stjele sykler for flere millioner kroner før de ble tatt. Mens en gammeldags sykkeltyv i verste fall kunne risikere bot eller betinget fengsel, ble to av de tre mennene dømt til sju års fengsel. Den tredje fikk tre år.

Sist faglig oppdatert 07.03.2017
Skrevet av Kyrre Romuld

Læringsressurser

Trusselbilde

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale

  • Det er ikke noe kjernestoff for kildemateriale.