Hopp til innhold

Fagstoff

Åpne lisenser

Selv om alt i utgangspunktet er beskyttet av opphavsretten, kan opphavspersonen si fra seg de økonomiske rettighetene. På Internett finnes det en rekke ressurser med åpen lisens som fritt kan brukes på visse vilkår.

Creative Commons

Creative Commons (CC) er en internasjonal organisasjon som har som mål å gjøre det mulig for opphavspersoner å dele eneretten til et åndsverk med andre. Til det formålet har Creative Commons laget et sett lisenser for tilgjengeliggjøring, framføring og bearbeiding av åndsverk.

Med en Creative Commons-lisens kan opphavspersonen gi personer rett til å bruke et åndsverk på visse betingelser uten at det må inngås en egen avtale med opphavspersonen.

Det er fire såkalte lisenselementer som opphavspersonen kan utstyre åndsverket sitt med. Hvert element har et eget symbol.

Creative Commons Navngiving
Åpne bilde i et nytt vindu

Navngiving – innebærer at opphavspersonen til verket må navngis. Siden navngiving er en av de ideelle rettighetene, kan den ikke velges bort og er derfor med i alle Creative Commons-lisenser.

Creative Commons Ingen bearbeiding
Åpne bilde i et nytt vindu
Ingen bearbeiding – betyr at du har lov til å bruke åndsverket i uendret tilstand. Bearbeiding eller endring av verket er forbudt. Det samme gjelder framstilling av såkalte avledete verk, for eksempel «remix» eller «mashups».
Creative Commons Ikke-kommersiell
Åpne bilde i et nytt vindu
Ikke-kommersiell – innebærer at verket ikke kan brukes kommersielt, for eksempel i reklame eller i andre sammenhenger der brukeren tjener penger på verket.
Creative Commons Del på samme vilkår
Åpne bilde i et nytt vindu
Del på samme vilkår – betyr at bearbeidinger av verket bare kan spres på samme vilkår som det opprinnelige verket. Hvis du for eksempel lager en «remix» av en sang, må du gjøre den tilgjengelig igjen med samme Creative Commons-lisens.

De fire lisenselementene settes sammen til seks forskjellige lisenser:

  1. navngiving
  2. navngiving og del på samme vilkår
  3. navngiving og ingen bearbeiding
  4. navngiving og ikke-kommersiell
  5. navngiving, ikke-kommersiell og del på samme vilkår
  6. navngiving, ikke-kommersiell og ingen bearbeiding

Creative Commons kan brukes for alle typer åndsverk, men det vanligste er tekst, fotografier, video og musikk. Alt innholdet her på NDLA er publisert med Creative Commons-lisens.

Sjekk Creative Commons Norge for mer informasjon.

Open Source

Open Source eller åpen kildekode er en fellesbetegnelse på frie lisenser for dataprogrammer. Åpen kildekode vil si at selve programkoden til et dataprogram er gjort tilgjengelig for alle.

I tillegg til at vi kan bruke programvaren gratis, har vi ofte også lov til å gjøre tilpasninger og endringer i programmet selv.

Mange kjente programmer distribueres som åpen kildekode, for eksempel nettleseren FireFox, kontorpakken OpenOffice, bildebehandlingsprogrammet GIMP og operativsystemet Linux.

Det finnes flere lisenstyper for åpen kildekode, men den vanligste er GNU General Public License.

Freeware

Freeware er den engelske betegnelsen på gratis programvare der kildekoden ikke er tilgjengelig, og der det ikke er lov til å modifisere programmet.

Freeware er gjerne en begrenset versjon av et kommersielt program. Freeware-versjonen kan brukes gratis, men ønsker vi tilgang til alle funksjonene i programmet, må vi betale for en fullversjon.

I andre tilfeller kan programmet være gratis for privatpersoner (hjemmebruk), men ikke for virksomheter. Et eksempel her er antivirusprogrammet Avast.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Arne Jansen. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 06.12.2017

Læringsressurser

Bruk av digitale verktøy