Hopp til innhold

Fagartikkel

Sikkerhet utenfor virksomheten

For IKT-medarbeidere skaper hjemmedatamaskiner, bærbare datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner ekstra utfordringer.

LK06
Mann ligger på en luftmadrass med laptop på fanget i et badebasseng og sover. Foto.

Mange av de sikkerhetstiltakene som du normalt har full kontroll over, er overlatt til brukeren når datautstyret befinner seg på et hjemmekontor eller på reise.

Virksomheten bør derfor ha egne retningslinjer for bruk av datamaskiner utenfor kontoret. Spesielt gjelder dette bærbare maskiner som regelmessig flyttes mellom arbeidsplass og hjem, eller tas med på reiser.

Reglene bør si noe om:

  • hvem som har lov til å bruke maskinen – jobbmaskinen skal ikke være familie-pc
  • hva det er lov til å bruke maskinen til
  • hva det er lov til å installere på maskinen
  • hvilke data som ikke skal være lagret på maskinen – for eksempel konfidensielle dokumenter, budsjetter, personopplysninger og så videre
  • hvordan maskinen skal sikres når den forlates – for eksempel passordbeskyttelse, pc-lås eller annet

Selv om sikkerhet er viktig, må ikke reglene være så omfattende eller detaljerte at brukeren ikke klarer å huske dem, eller ikke orker å sette seg inn i dem.

Sammen med reglene bør det også være informasjon om hva brukerne bør være oppmerksomme på når de tar en maskin med på reise. Denne informasjonen bør si noe om usikrede nettverk, skuldertitting og faren for tyveri:

Usikrede nettverk

Hoteller, flyplasser, spisesteder og andre offentlige steder har ofte åpne trådløse nettverk. Slike nettverk kan ha dårlig sikkerhet som gjør at andre kan «avlytte» datatrafikken som sendes over nettet. I tillegg er maskinen mer utsatt for angrep.

Mann sitter i en solstol med laptop i fanget ute i en ørken. Foto.

Skuldertitting

På offentlige steder er det lett for andre å kikke over skulderen din mens du skriver på datamaskinen. Tenk derfor på hvordan du plasserer deg, og hva du bruker maskinen til på utsatte steder.

Faren for tyveri

Datautstyr og smarttelefoner er fristende bytte for tyver, og det hender også at datamaskiner blir gjenglemt i resepsjoner, avgangshaller eller på offentlige transportmidler. Selv om maskinen som regel er enkel å erstatte, kan informasjonen som ligger lagret på den, være uerstattelig.

Mange av de sikkerhetstiltakene som du normalt har full kontroll over, er overlatt til brukeren når datautstyret befinner seg på et hjemmekontor eller på reise.

Sist oppdatert 01.11.2018
Skrevet av Arne Jansen
Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS

Læringsressurser

Sikkerhet