Hopp til innhold

Oppgave

Erlend Loe: L

Erlend Loe (1969–) debuterte i 1993 med romanen Tatt av kvinnen. Med denne romanen og den etterfølgende suksessen Naiv.Super fra 1996 ble Loe en av 90-tallets store litterære suksesser – omfavnet av både publikum, kritikere og litteraturvitere.

Portrett af forfatteren Erlend Loe

Erlend Loe (1969–)

Mange pekte ut Loe som en talsmann for en hel generasjon ungdom, og da spesielt menn. Ungdomskulturen på 90-tallet var preget av en ironisk distanse til verden og en bevisst naiv holdning til både samfunn og menneskelige relasjoner – en generasjon unge som var uten opprørstrang eller higen etter voksenlivet. De ønsket å holde på barndom og ungdom lengst mulig uten å måtte forholde seg til voksenlivets alvor og forpliktelser. Disse unge, ofte omtalt som generasjon x – ironigenerasjonen –, levde også med en visshet om at de i liten grad hadde bidratt til å utvikle det samfunnet og den velstanden de levde i og opplevde som naturlig.

Erlend Loes tekster er minimalistiske, ordfattige og nærmest stikkordsaktige. De er fulle av ”de bitte små fortellingene” – fortellinger som tilsynelatende er så enkle og hverdagslige at de umulig kan danne utgangspunkt for en hel roman. Men det er nettopp slike episoder Loe bygger sitt litterære univers rundt.

Oppgave

Erlend Loe: L

Be skolebibliotekaren om hjelp til å finne denne boka.

Les den korte anmeldelsen av romanen L eller les Wikipedia-artikkelen om romanen.

 1. L er en såkalt halvdokumentarisk roman. Hva vil det si? (Du kan for eksempel slå opp i Bokmåls- og nynorskordboka).
 2. Erlend Loe skriver om en ekspedisjon han og noen venner har gjennomført. Boka er en parodi på en av Thor Heyerdahls ekspedisjoner. Hvilken ekspedisjon er Thor Heyerdahl særlig kjent for, og hva ville han bevise med denne ekspedisjonen?
 3. Bla fram til side fire i romanen L. Bla fram til side fire. Der står det en såkalt epigraf (et sitat som kommenterer innholdet i boka).
  • Hvordan lyder epigrafen?
  • Og hvilken postmodernistisk filosof har hevdet at "de store fortellingene er døde"? (Du finner navnet hans på fagstoffsiden om postmodernismen.)
  • Hva menes med "de store fortellingene"? Og hvordan tolker du epigrafen i romanen til Loe?
 4. Etter epigrafen kommer en prolog. Hva er en prolog?
 5. Er prologen og epigrafen nye eller gamle sjangrer?
 6. Les prologen i L. I denne prologen omtaler Loe den venetianske handelsreisende og oppdager Marco Polo (ca. 1254–1324).
  • Hva er det forfatteren misunner Marco Polo?
  • Hvordan fortoner forfatterens eget liv seg? Hva slags hendinger er det som fyller livet hans?
  • Hvordan vurderer han sin egen skrivevirksomhet?
Sist faglig oppdatert 19.01.2019
Skrevet av Jorunn Øveland Nyhus og Heidi Mobekk Solbakken

Læringsressurser

Modernisme

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell