Hopp til innhold

Fagartikkel

Trening styrker immunforsvaret

Trening får deg i bedre form og gjør at immunforsvaret ditt bedres.

LK06

Immunforsvaret

Trening

Skjermdump fra videoen Immunforsvaret

Celler som sirkulerer i blodet

Trening kan være med på å gjøre immunforsvaret ditt sterkere. Når du trener kroppen, trener du også immunforsvaret. Rett etter at du har trent, er immunforsvaret ekstra sterkt fordi cellene som er en del av immunsystemet, sirkulerer i kroppen og hindrer virus og bakterier i å gjøre skade.

Fire fornøyde golfspillere. Foto.

Fire fornøyde golfspillere

Forskning har for eksempel vist at de som trener, har færre og lettere forkjølelser enn andre. Forskerne fant ut at de som trente minst fem dager i uken, hadde cirka halvparten så mange sykedager som de som trente én dag i uken eller mindre. De ble heller ikke like syke. Undersøkelsen er publisert i British Journal of Sports Medicine, og du kan lese rapporten som ligger under: "Trening styrker immunforsvaret".

Fysisk trening er altså bra for immunforsvaret. Toppidrettsutøvere som presser kroppen med store mengder hard trening, kan oppleve at immunforsvaret i perioder blir svekket. Det samme kan skje etter ekstreme påkjenninger, som for eksempel etter at du har løpt maraton. For vanlige mosjonister er det derimot ingen fare.

Les mer om hvordan trening styrker immunforsvaret

Sist oppdatert 18.10.2018
Skrevet av Oddbjørg Vatn Slapgaard og Jan Bolle

Læringsressurser

Trening og helse