Hopp til innhold

Fagartikkel

Trening gir et sterkere hjerte

Hjertet er en muskel, og som andre muskler blir hjertet større og sterkere når du trener.

LK06
modell av hjertemuskelen

Modell av hjertemuskelen

Hjertemuskelen og trening

Hjerte og blodårer hos et menneske. Foto.

Hjerte og blodårer hos et menneske.

Hjertet er en muskel, og som andre muskler blir hjertet større og sterkere når du trener. Du får lavere hvilepuls fordi et sterkt hjerte klarer å pumpe ut mer blod per slag enn et tilsvarende utrent hjerte. Blodet har som oppgave å frakte oksygen og næring til cellene og karbondioksid og avfallsstoffer ut fra cellene.

Hjerterytmen din vil regulere seg automatisk etter behovet for oksygen fordi cellene må ha et minimum av oksygen for ikke å dø. Når du trener regelmessig, trengs færre slag for å sørge for nok oksygen fordi en sterkere hjertemuskel klarer å sende ut mer blod per slag, og du får lavere hvilepuls.

Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer

Fettavleiring i blodårer. Foto.

Fettavleiring kan skape propper i blodårene.

Nøkkelen er økt blodgjennomstrømning, men hvorfor? Et hjerteinfarkt skyldes at en blodåre på utsiden av hjertet blokkeres av en blodpropp. Denne proppen dannes når det blir for mye fettstoffer i blodet, kolesterol, og disse samler seg og lager en opphopning. Slike propper eller forstadier til dem lager motstand for blodet når det skal pumpes rundt i kroppen, blodgjennomstrømningen blir dårlig, og vi får høyt blodtrykk.

Trening minsker fettinnholdet i blodet. I tillegg har vi sett at trening gjør at blodet strømmer lettere, også tilbake til hjertet. Når blodet strømmer lettere, minsker blodtrykket. Når blodforsyningen til årene i hjertet øker, økes også kapitaliseringen. Flere små blodårer danner nye og flere veier i muskelvevet i hjertet. Reduksjon i blodtrykket i kombinasjon med reduksjon av fettstoffene i blodet fører til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.

Sist oppdatert 18.10.2018
Skrevet av Oddbjørg Vatn Slapgaard, Jan Bolle og Kolbjørn Ekker

Læringsressurser

Trening og helse