Hopp til innhold

Fagartikkel

Beskrivende kulturell identitet

En beskrivende kulturforståelse vil si at kultur avgrenses til et folk eller en gruppe som har enkelte fellestrekk. Dette bygger på fortiden og endres langsomt, slik at essensielle verdier blir felles. Kan vi snakke om en folkesjel? Det skal vi se på her.

LK06
Ostehøvel på en brunost. Foto.

Sier ostehøvelen og brunosten noe om den norske folkesjela?

I dette emnet fokuserer vi på kulturell identitet. Men hittil har vi stort sett snakket om identitet som noe som karakteriserer enkeltpersonen, som når du ser deg selv i speilet. Men som du har fått innsikt i, er det ingen som er seg selv bare i et speil. Vi er sosiale mennesker som skaper kultur når vi møter hverandre.

Finnes det en folkesjel?

Enkelte identitetsforskere bygger på det beskrivende kulturbegrepet og bruker kulturell identitet som et uttrykk for en antatt folkesjel (en type felles identitet som alle i kulturen deler).

Den gangen kultureliten i Norge var opptatt av nasjonsbyggingen i siste halvdel av 1800-tallet, var de på jakt etter «den norske folkesjel».

Se dette klippet fra humorshowet med Harald Heide-Steen jr. i rollen som foreleser om den norske folkesjelen:

Hva ironiseres det over, og hvorfor ler vi?

Om den norske folkesjel

I dag hører en mange karakteriserer særskilte innvandrergrupper med merkelapper, som for eksempel tyrkisk kultur og tyrkisk identitet.

Ut fra en slik tankegang har tyrkere så mye felles (en essens) at det gir mening å karakterisere dem som en gruppe. Når de kommer til Norge, antas det at slike innvandrere vil være splittet mellom en tyrkisk og norsk identitet. Vi skal diskutere dette i andre artikler.

Sist oppdatert 11.01.2019
Skrevet av Øyvind Dahl

Læringsressurser

Kulturell identitet