Hopp til innhold

Fagstoff

Piggvar

Piggvar tilhører varfamilien og er flattrykt og nesten rund (sirkelformet). Den kan bli mer enn 20 år gammel.
Piggvar. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Piggvaren lever fra fjæra og ned til cirka 80 meters dybde, og finnes ofte delvis nedgravd i bunnlaget på sand-, grus-, stein- eller bløtbunn. Piggvaren er en aktiv rovfisk, som i voksen alder hovedsakelig lever av annen fisk og ulike krepsdyr. Hannen blir kjønnsmoden i tre-årsalderen, hunnen i fire-årsalderen.

Piggvar ligger på sandbunn. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fangst og fangstredskaper

De beste fiskeplassene i Nordsjøen er på fiskebankene utenfor kysten av Nord-Jylland. Mye av piggvaren som omsettes i Europa, kommer fra oppdrett, hovedsakelig fra Sør-Europa. I Norge er produksjonen liten fordi piggvaren er avhengig av å få tilført forholdsvis varmt vann. Piggvaren fiskes med snurrevad, bunntrål eller bunngarn.

Anvendelse

Piggvar selges fersk i skiver, som fileter eller som hel fisk. Kjøttet er hvitt, fast, fint og svært ettertrakta. Piggvar kan stekes, kokes og grilles, og kjøttet har best kvalitet i september–april.

Piggvar med trøffelsaus og tilbehør. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Næringsinnhold

Piggvar inneholder cirka ett gram omega-3-fettsyrer per 100 gram filet.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Sesong

Hele året

Utbredelse

Nordvest i Atlanterhavet

Størrelse

Opptil 100 cm

Med andre ord

Latin: Psetta maximus

Engelsk: Turbot

Fransk: Turbot

Tysk: Steinbutt

CC BY-SARettighetshaver: Norges sjømatråd
Sist faglig oppdatert 24.01.2018

Læringsressurser

Fiskearter i norske farvann