Vinproduksjon i Portugal
I Portugal produseres det vin omtrent over hele landet, men landet har ikke hatt noe stort navn når det gjelder kvalitetsvin. Produksjonen foregikk hos mange lokale vinbønder som brukte umoderne metoder, og vinen ble i stor grad brukt innenlands.
De som ble kjent utenfor Portugal, var enkelte produsenter som klarte å få fram merkevin. Forbrukerne kjente altså til den bestemte vinen, Mates, Lancers, Grao Vasco eller Periquita, men visste ikke noe om kvalitet eller distrikt slik vi for eksempel omtaler bordeauxvin eller riojavin. Derfor har ikke vinloven hatt den betydningen i Portugal som den har hatt i andre land. Men da Portugal ble EU-medlem, måtte de innføre en lov på linje med de andre EU-landene.
Vinloven
Portugals lov har offisielt bare tre klasser, en for bordvin og to for kvalitetsvin, men vinho de mesa forekommer.
Denominação de Origem Controlada (DOC)
Denne gruppa tilsvarer den franske AOP og stiller krav til bestemte druer, regioner, årgangsbenevnelser, dyrking og avkastning. Den har også et bestemt segl som er statens garanti for at den er ekte.
Indicação de Proveniência Regulamentada (IPR)
Denne gruppa tilsvarer sånn omtrent franske VDQS og har også strenge regler for region, druer, årgang m.m. Det er ofte viner som prøver å få DOC-benevnelse.
Vinho Regional (VR)
Disse tilsvarer franske vin de pays og kommer fra et bestemt geografisk område.
Vinho de Mesa
Dette er en blandingsvin uten noen bestemt tilknytning.
Dersom årgang eller druetype er oppgitt på etiketten, skal det gjelde 85 prosent av innholdet. Ellers finnes det en del gamle uttrykk som fremdeles er i bruk, men som ikke er offisielle i henhold til loven.
Reserva: Årgangsvin av høy kvalitet. Den må ha alkoholstyrke på 0,5 prosent over lovlig minimum.
Garrafeira: Årgangsvin med høy kvalitet og alkoholstyrke på 0,5 prosent over lovlig minimum. I tillegg må rød være lagret i minst 3 år, hvorav 1 år på flaske, hvit er lagret i 1 år med 0,5 år på flaske.
Velho: Betyr gammel og brukes om rødviner med minst 3 års lagring og hvitviner med minimum 2 år.