Hopp til innhold

Fagartikkel

Parkinsons sykdom – sykepleie ved ernæring

En pasient med Parkinsons sykdom kan utvikle problemer knyttet til ernæring. Treghet i musklene i ansikt, tunge og svelg gjør det vanskelig å tygge maten godt, forme den til en ball og føre den bakover til svelget. Problemer med å svelge kan føre til at maten setter seg fast bak i svelget.

LK06

Tiden det tar å få mat og drikke fra halsen til magesekken er mangedoblet for pasienter med Parkinsons sykdom. Maten blir derfor liggende lenge i spiserøret, og pasienten kjenner en metthetsfølelse uten å ha fått tilstrekkelig med mat.

Et sunt og godt sammensatt kosthold med mye frukt, grønnsaker og fisk bidrar til å holde kroppen frisk og sterk og fri for andre sykdommer. Ved kroniske tilstander som Parkinsons sykdom er det ekstra viktig å unngå andre sykdommer.

Vi bør unngå å prate med pasienter med Parkinsons sykdom når de spiser. De har problemer med å gjøre to eller flere ting på en gang, og kan lett bli stresset dersom de skal spise og prate samtidig. Stress vil kunne føre til økt skjelving.

Servise og mat bør plasseres nært pasienten. Dersom pasienten får lang «vektarm» når han eller hun spiser eller utfører andre gjøremål, forsterkes skjelvingen.

Når finmotorikken svekkes, får pasienten dårligere gripeevne, og det blir vanskelig å samordne bevegelser mellom munn og hånd. Hjelpemidler som tyngre bestikk, tallerkenkant, tutkopp og skli-ikke kan gjøre måltidet enklere for disse pasientene. På grunn av skjelvingen er det viktig å ikke fylle koppen mer enn halvfull.

Hvordan tror du det føles å spise når hendene skjelver?

Skjelvingen gjør at pasienten ofte søler under måltidet, og det kan virke sosialt hemmende. Det bør derfor avklares med pasienten om han eller hun ønsker å spise sammen med andre, eller om det er bedre å spise alene.

Et symptom på Parkinsons sykdom er svekket luktesans. Siden luktesansen er med på å stimulere til sult og lyst til å spise, bør maten se delikat ut. Da vil synsinntrykket kompensere noe for svekket luktesans og stimulere til matlyst.

Aminosyrene fra proteinene i maten svekker eller forsinker effekten av antiparkinsonmedisinene. Slike medisiner tas gjerne tidlig på morgenen. Det er derfor viktig å spise proteinredusert mat på dagtid, og heller få dekket proteinbehovet på kveldstid.

Hvilke matvarer inneholder mye protein?

Økt svetteproduksjonen, problemer med obstipasjon og økt risiko for å utvikle komplikasjoner ved immobilitet gjør at pasienter med Parkinsons sykdom trenger rikelig med drikke.

Sist oppdatert 15.06.2017
Skrevet av Birgit Flaten

Læringsressurser

Hva innebærer helhetlig omsorg og pleie ved sykdom?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter