Hopp til innhold

Fagartikkel

Forebygging av lungebetennelse

Lungebetennelse (pneumoni) er en komplikasjon ved immobilitet. Det er eldre og kronisk syke som rammes hyppigst. Disse gruppene anbefales å vaksinere seg hvert år. Det er Helsedirektoratet som anbefaler type vaksine, og fastlegen som avgjør om det er nødvendig. Det er viktig med forebyggende tiltak for å unngå komplikasjoner ved immobilitet.

LK20LK06
Beboer på pleiehjem får influensavaksine. Foto.

Immobilitet fører til mindre motstandskraft mot sykdomsframkallende mikroorganismer. Åndedrettet blir hemmet ved immobilitet, gassutvekslingen blir dårligere, og slimet vil hope seg opp i lungene. Opphopning av slim gir grobunn for bakterievekst. Feber kan være et symptom på pneumoni, men trenger ikke være det. En fysioterapeut kan gi pasienten lungefysioterapi slik at det blir lettere å hoste opp slim.

Symptomer på pneumoni kan være

  • hoste, ofte med farget eller blodig ekspektorat (oppspytt)
  • pustevansker (dyspné)
  • smerter eller stikking i brystet
  • feber
  • nedsatt allmenntilstand

Aktivitet

I tillegg til at aktivitet styrker immunforsvaret generelt, vil det også løsne eventuelt slim i lungene. Gassutvekslingen blir bedre, slik at avfallsstoffer skilles ut fra kroppen.

Rikelig drikke

Rikelig drikke vil løse opp eventuelt slim i lungene slik at det blir enklere å hoste opp. Sure drikker som juice bidrar til et surt miljø der mikroorganismer ikke trives.

Kosthold

Et godt og næringsrikt kosthold styrker pasientens immunforsvar slik at han eller hun blir mer motstandsdyktig mot infeksjoner. A-, C- og E-vitaminer er særlig viktige for immunforsvaret, og det er også mineralene sink og selen.

Surgjørende mat og drikke skaper ugunstige vekstvilkår for mikroorganismer. Matvarer som regnes som sure, er kjøtt, helkorn, ost, svisker, plommer, appelsin og appelsinjuice. Alkaliske (basiske) matvarer er melk, grønnsaker og frukt.

Thoraxleie og riktig pusteteknikk

Høyt ryggleie. Illustrasjon.

En immobil pasient bør om mulig ha tilnærmet sittestilling i sengen og sitte godt oppreist i stoler.

Volumet i brystkassen økes når armene hviler på puter litt ut fra brystkassen. Da fylles lungene maksimalt med luft, og gassutvekslingen blir god.

Sist oppdatert 09.11.2018
Skrevet av Birgit Flaten og Hege Nikolaisen
Rettighetshaver: Amendor AS

Læringsressurser

Hva innebærer helhetlig omsorg og pleie ved sykdom?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter