Hopp til innhold

Fagartikkel

Å forebygge urinveisinfeksjon

Vi kan redusere risikoen for urinveisinfeksjon gjennom forebyggende tiltak. Det er alltid bedre å forebygge enn å behandle.

LK20LK06
Jente sitter på toalettet. Foto.

For å forebygge urinveisinfeksjon er det viktig at ansatte og pasienter har god håndhygiene. Dersom noen av pasientene har urinveisinfeksjon, må du som helsefagarbeider bruke hansker, desinfisere utstyr og bruke beskyttelsestøy etter gjeldende prosedyre der pasienten er.

Hygiene

Som helsefagarbeider må du veilede pasienter eller sørge for at pasienter som ikke kan ta vare på seg selv, får utført tilfredsstillende personlig hygiene.

Når du vasker pasienter nedentil, skal du bruke hansker. Det er viktig å tørke og vaske forfra og bakover for å unngå at E. coli-bakterier fra tarmen trekkes inn i urinrøret. Hos kvinner er det nødvendig å vaske mellom kjønnsleppene, og hos menn skal forhuden trekkes tilbake.

Såpen bør ha lav pH siden bakterier ikke trives i surt miljø. Er pasienten inkontinent, er det viktig å skifte innlegg ofte. Våte innlegg gir gode levekår for bakterier.

Kosthold

Et kosthold som inneholder de næringsstoffene kroppen trenger, styrker immunforsvaret og gjør kroppen mer motstandsdyktig mot sykdom.

Surgjørende mat og drikke skaper ugunstige vekstvilkår for mikroorganismer. De matvarene vi regner som «sure», er kjøtt, helkorn, ost, svisker, plommer og appelsin. Alkaliske eller basiske matvarer er melk, grønnsaker og frukt.

Drikke

Rikelig drikke (30 ml/ pr kg kroppsvekt/ døgn) vil føre til bedre gjennomskylling av urinveiene slik at bakteriene raskere skylles ut av kroppen. Surt drikke er hensiktsmessig fordi det skaper et surt miljø, og bakteriene trives ikke i sure miljøer.

Rikelig drikke styrker også immunforsvaret, siden næringsstoffene da lettere fraktes rundt i kroppen. For å være sikker på at pasienten drikker tilstrekkelig og får tømt seg godt, kan det være hensiktsmessig å måle væskeinntak og urinmengde/diurese per døgn.

Andre tiltak

Pasienten bør sitte mest mulig oppreist for å kunne utnytte tyngdekrafta og bukpresset. Da unngår pasienten resturin i blæra som kan gi gode vekstvilkår for bakterier.

Toalettbesøk er privat, og pasienten bør derfor få sitte usjenert. Mange trenger også god tid.

Stress gjør at vi produserer adrenalin og noradrenalin, og disse hormonene gjør at den glatte muskulaturen i urinrøret trekker seg sammen, slik at det blir vanskelig å late vannet.

Det anbefales en viss grad av aktivitet for å bedre gjennomskyllingen av urinveiene. Aktivitet styrker også immunforsvaret.

Her er ei lenke til en animasjon om urinveisinfeksjon

Sist oppdatert 12.11.2018
Skrevet av Birgit Flaten

Læringsressurser

Hva innebærer helhetlig omsorg og pleie ved sykdom?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter