Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Oppslagsverk og ordliste

Hundre år med Aftenposten

Avisen Aftenposten ble etablert i 1860 av boktrykker Christian Schibsted. I samarbeid med Aftenpostens digitalarkiv og Avis i skolen presenterer vi her et utvalg som viser hvordan Aftenpostens innhold og utseende har endret seg i løpet av de siste hundre årene.

En kvinne sitter i en bil og leser Aftenposten. Forsideoppslaget handler om at Hitler er død, og oppslaget sier at han falt «i kamp til siste åndedrag mot bolsjevismen». Foto.

Under andre verdenskrig ga Aftenposten sin støtte til Nasjonal Samling og Quisling-regjeringen. Adolf Hitler begikk selvmord 30. april 1945. Her leser en person meldingen i Aftenposten, under teksten «Der Führer falt, i kamp til siste åndedrag mot Bolsjevismen». Krigspropagandaen fortsatte til det siste.

Aftenposten ble grunnlagt i 1860 og er i dag den avisa i Norge som har størst opplag. I perioden 1880 til 1970 var Aftenposten tilknyttet høyresida i norsk politikk. Avisa er i dag politisk uavhengig, slik de fleste norske aviser har vært de siste femti årene.

Aftenposten fikk en oppsving under andre verdenskrig, siden nazisympatier medførte at avisdriften kunne fortsette som vanlig under den tyske okkupasjonen av Norge.

Fram til 2012 ga Aftenposten ut både en morgen- og en kveldsutgave. I dag gir Aftenposten ut både en omfangsrik papiravis og en omfangsrik nettavis.

Aftenposten ble stiftet av Christian Schibsted og er fremdeles eid av det norske mediehuset Schibsted ASA. Schibsted eier i tillegg (januar 2021) VG, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.

Bla i digitalarkivet

I samarbeid med Aftenpostens digitalarkiv og Avis i skolen presenterer vi her et utvalg aviser som viser hvordan innhold og utseende har endret seg i løpet av de siste hundre årene.

Skriv inn adressen http://issuu.com/ndla# i et nytt nettleservindu. Da kan du bla i aftennummeret av avisen fra samme dag, samt andre avisutgaver som omtaler viktige begivenheter i norsk historie.

Utvalget er gjort av professor Martin Eide ved Universitet i Bergen. NDLA takker Aftenposten og Avis i skolen ved Sven Fjeldal for velvillig bistand.

Følg Aftenposten fra tiår til tiår

Bla i digitaliserte gjengivelser av utgaver av Aftenposten fra 1910 til 2010 på Issuu. Kilden er © Aftenposten og er gjengitt med tillatelse fra Aftenposten. Kildene er ikke universelt tilrettelagt.

Aftenposten 4. januar 1910

Sist oppdatert 26.10.2018
Skrevet av Aftenposten og Ragna Marie Tørdal

Læringsressurser

Norsk mediehistorie

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale