Hopp til innhold

Fagstoff

Måltidene i en barnehage

Her kan du lese om de ulike måltidene slik de organiseres i den barnehagen Wenche jobber i. Det varierer fra barnehage til barnehage hvordan de organiser dette.

Spekematsmørbrød med soltørket tomat og oliven. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det er viktig å spise sammen med barna Jeg smører meg en brødskive og setter meg ned sammen med dem. Vi ansatte betaler for maten vi spiser på jobb. Foreldrene betaler også for at barna skal få mat i barnehagen. I min barnehage får de lunsj og fruktmåltid, ikke frokost.

Drikke

Barna har alltid tilbud om vann som tørstedrikk, men det er som regel melk som er hoveddrikk ved måltidene.

Frokost

På denne vakta skal jeg ta over ansvaret ved frokostbordet når jeg kommer. Da sitter jeg sammen med barna og hjelper dem slik at de får spist maten sin.

Etter hvert som det kommer nye barn oppfordrer vi dem til å sette seg ned og spise frokost sammen med oss. Barna får servert melk, vann eller har med seg eget drikke.

Noen av barna har spist mat før de kommer til barnehagen, da kan det være at de ønsker å gjøre noe annet, eller de kan ha med seg en yoghurt eller noen kjeks til å spise sammen med de andre.

Frokosten er en fin anledning til å sitte ned og prate med barna. Vi kan prate om hva de gjorde i går, hva de har i matboksen eller det barna måtte være interesserte i.

Lunsj

I min barnehage spiser vi formiddagsmat ca. klokken 10.30. I dag er det brødskiver med forskjellig pålegg, men ofte er det annen mat på menyen. Onsdager er det varm mat, ofte fisk, og mandager serveres havregrynsgrøt med sukker og kanel. Ved andre anledninger kan det serveres annen mat.

Ved brødmåltidet har vi har prim som er litt søtt, ellers går det mye på leverpostei og ost. Sunn mat er i fokus, og grovt brød er viktig. Mat med mye fiber, lite sukkerinnhold, mange vitaminer, antioksidanter, jern og andre næringsstoffer er viktig både for barn og voksne.

Noen barn er allergiske og som barne- og ungdomsarbeider må du kunne ta hensyn til barn med forskjellige allergier. Du må sette deg godt inn i hvilke matvarer barnet ikke tåler. En vanlig allergi er laktoseintoleranse. Da tåler ikke barnet melk, og ofte heller ikke andre melkeprodukter. Da må du som barne- og ungdomsarbeider kunne legge til rette for å lage mat og drikke som alle barna tåler.

Under måltidet skal barna lære god bordskikk. Å synge før måltidet er veldig vanlig, og det skaper en viss trygghet hos barna som sitter rundt bordet. Turtaking er en stor del av måltidets læreprossesser, og i tillegg lærer barna også språk, hygiene og sosial kompetanse.

Fruktmåltid

Klokken 14.00 har vi fruktstund, der det for eksempel kan være epler og bananer på menyen. Noen ganger kan vi steke vafler eller bake boller som vi spiser til dette måltidet.

Hvis noen har bursdag kan vi også bruke dette måltidet til å feire barnet. I slike tilfeller får barnet en egen krone som han/hun har laget selv i samarbeid med en voksen.

CC BY-SASkrevet av Guri Bente Hårberg og Wenche Bankhaug Michelsen.
Sist faglig oppdatert 23.04.2018

Læringsressurser

Den profesjonelle barne- og ungdomsarbeideren

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs