Nordmenn er i aller høyeste grad med på å holde etterspørselen etter kaffe på topp. Det finnes knapt noen land i verden hvor det drikkes så mye kaffe per innbygger som i Norge.
Det meste av kaffen som importeres til Norge, kommer fra Sør- og Mellom-Amerika, Øst-Afrika og Asia. Selv om kaffen stort sett er fra samme bønne, kan den smake svært forskjellig fra land til land. Jordsmonn, sol, fuktighet og høyde over havet er noen av mange faktorer som spiller inn.
Den perfekte blanding
Når kaffen kommer til Norge, blir forskjellige typer kaffe blandet sammen for å få en mest mulig harmonisk kaffe. En blanding består vanligvis av fem til ti sorter kaffe. Å plukke ut forskjellige typer til en perfekt blanding er både en kunst og et fag.
Kaffen brennes
Etter at kaffen er ferdig blandet, brennes den. Hvor lenge kaffen brennes og ved hvilken temperatur, avhenger av hvilke smaksegenskaper man ønsker at den ferdige kaffen skal ha.
Maling av kaffen
Kaffen males for at smaks- og aromastoffene i bønnene lettere skal overføres til vannet. Les mer om brenning og maling av kaffebønner.
Tilberedning av kaffe
I kolbe bruker du 60 g kaffe per liter vann.
I dag er det populært å tilberede kaffe i presskanne. Les mer om tilberedning av kaffe.
Oppbevar kaffen riktig
Åpnede poser bør brukes raskt. Kaffen kan trekke til seg smak og lukt fra andre matvarer. Er luften varm og fuktig, skjer nedbrytningen raskere.
En god kopp kaffe
- Kaffebærene modner på kaffebusken.
- Bærene plukkes og skrelles.
- Bønnene (kjernene) brennes og males.
- Ulike kaffesorter kombineres til en harmonisk blanding.
- Den ferdigpakkede kaffen kjøres ut til butikker og kafeer.
- Til slutt kan du nyte cappuccinoen din i ro og mak – og fundere på hvor mange mellomhandlerledd kaffen har vært gjennom!
Visste du at
- 5000 bønner gir 1 kg kaffe
- kaffe vokser på trær
- kaffeplanten heter Coffea på latinsk
- ingen kaffebønner smaker likt
- kaffe regnes som en nasjonaldrikk
- kaffen kom til Norge rundt 1675
- kaffe holder seg best i den emballasjen du kjøper den i