Hopp til innhold

Litterære tekster

To kill a licence

Partiet for folk flest samler seg til kamp for å fjerne kringkastingslisensen. Men de glemte å spørre troppene; folk flest har aldri vært så fornøyd med NRK som nå.

LK06
kollage som viser NRK-bygget og James Bond i filmen Licence to kill

Agent 007 opererte med "a licence to kill", mens ønsket til Frp, etter Sven Egil Omdals oppfatning, er "to kill a licence".

Mediekommentar av Sven Egil Omdal

"Lisensen må bort. Dette er en viktig sak for folk flest", sa Leif Eriksen, fylkesleder i Østfold Frp til Dagbladet i slutten av mars. Alle de 13 fylkeslederne avisen snakket med, var enige. Lisensen er urettferdig og usosial, dessuten finansierer den venstrevridd journalistikk. NRK bør gjøres om til et aksjeselskap og finansieres kommersielt.

Dessverre var folket av en annen oppfatning. Omtrent samtidig med at fylkeslederne fortalte Dagbladet hvor utbredt motstanden mot lisensen er, la kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fram NRKs nye profilundersøkelse. Der sier tre av fire nordmenn at de får valuta for lisenskronene. 74 prosent var fornøyd, opp fra 69 prosent i fjor, og det høyeste tallet som er målt noen sinne. Ifølge Eriksen er 74 prosent fornøyde betalere kanskje det høyeste tallet for noen kringkaster i verden.

Man skulle kanskje tro at en ny regjering, som skal rette opp et skakk-kjørt land og reparere de verste skadene etter åtte års vanstyre, ville finne mer naturlige oppussingsobjekter enn en institusjon som er verdensledende i popularitet. Men også Høyres kulturminister, Thorhild Widvey, har blinket ut NRK.

Mens Frp vil kutte alle bånd til staten, og i stedet la NRK konkurrere om annonsekronene, noe som ganske raskt vil feie TV 2 og TVNorge av banen, går Widvey motsatt vei. Hun innsetter seg selv som overredaktør. Widvey hadde knapt prøvesittet statsrådsstolen før hun slo fast at hun vil se på om yr.no var noe NRK bør drive med.

Hun fikk raskt og kontant svar fra direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt. Det er ikke ofte lederen for et statlig forvaltningsorgan offentlig belærer en statsråd i elementært samfunnsansvar, men Eliassen kunne antakelig ikke la være. Meteorologisk institutt har samarbeidet med NRK siden 1933, først på radio, så på tv, deretter på nett og mobil. Været og NRK flytter seg der borgerne er.

"Å kommersialisere fellesgoder vil føre til et stort offentlig underforbruk, hvor staten og samfunnet vil få mindre nytte av de investerte kronene, enn om varslene var gratis tilgjengelig for alle", skrev han.

Dette synspunktet, at vi bruker NRK til å gi tilbake til borgerne, også kjent som "folk flest", verdier som er offentlig finansiert, må ropes fra hustakene når kulturminister Widvey neste vår legger fram en stortingsmelding om NRK. Der skal hun ikke bare drøfte hvordan kringkastingen skal finansieres, men også hva de skal få lov til å drive med.

Tilsynelatende uberørt av kritikken fra Eliassen, gjentar Widvey at hun vil vurdere om NRK skal drive portaler som yr.no. I tillegg vil hun vurdere om NRK skal få levere nyheter på nett, og – som om ikke dette var mer enn nok – hun vil hindre NRK i å by på rettighetene til store arrangement som OL, fotball-VM og andre store mesterskap.

Frps kulturpolitiske talsmann, Ib Thomsen, har tidligere sagt at NRK heller ikke skal konkurrere med kommersielle kanaler om å sende amerikanske serier. Det kan bli triste tv-kvelder når regjeringen har overtatt hele programplanleggingen.

I løpet av noen år må finansieringen av NRK uansett endres, men begrunnelsen er en helt annen enn den de to regjeringspartiene bruker. 2013 var det første året hvor nordmenn leste nettaviser mer enn papiraviser. Vi ser også stadig mer tv strømmet via mobile enheter eller smarte tv-bokser fra Apple, Samsung og andre. Stadig flere, spesielt unge, fjerner tv-tuneren fra flatskjermen og unngår på den måten lisenskravet. Sverige har innført lisens også for iPad og smart-telefoner, men det finnes andre løsninger for å sikre at vi fortsatt har en kringkaster som tar på seg det brede samfunnsoppdraget som ingen kommersiell aktør vil eller kan utføre.

En virkelig kulturminister ville lete etter tiltak som sikrer en sterkest mulig kringkaster for folk flest, ikke lede fylkingen som vil rive ned noe av det beste vi har.

Sist oppdatert 20.04.2018
Skrevet av Sven Egil Omdal

Læringsressurser

Mediekritikk

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale