Hopp til innhold

Kortfilm

Jezidi

Dokumentarfilmen Jezidi handler om den sjeldne minoriteten jezidier. I 2008 reiste filmregissør Anja Breien til områdene hvor jezidiene befinner seg. Der laget hun et personlig og storslått visuelt portrett av dem.

LK06

Filmdetaljer

Sjanger: Dokumentar

År: 2009

Opprinnelse: Norge

Spilletid: 53 min

Regi/manus: Anja Breien

Produsent: Espen Thorstenson

Foto: Halvor Næss

Lyd: Håkon Lammetun

Forteller: Sidsel Endresen

Om filmen

Filmen gir godt innblikk i kulturen og trosretningen til jezidiene, samtidig som den skaper en forståelse for en gammel førkristen naturreligion og et levesett som vår moderne tid ikke lenger har kunnskap om. I tillegg blir vi kjent med en jezidifamilie som bor på Lier utenfor Drammen.

I filmen får vi vite at jezidienes helligdag er onsdag. På denne dagen tenner de 366 lys – ett lys for hver av årets dager i henhold til den babylonske kalenderen. De anser engelen Melek Tawus, påfuglengelen, for å være den ypperste blant engler og Guds representant her på jorden. Flere kristne og muslimske grupper sidestiller Melek med djevelen og kaller derfor jezidiene for djeveldyrkere.

Les mer om Anja Breiens dokumentarfilm på Rushprint.no:

Anja Breiens Jezidi, Rushprint.no

Hvem er jezidiene?

Jezidiene er kurdere som lever i Nord-Irak, Tyrkia, Syria, Georgia, Iran og i Europa. Mange av områdene er preget av krigskonflikter, og jezidiene er og har vært – som kurdisk og religiøs minoritet – utsatt for harde forfølgelser. Jezidiene lever etter strenge leveregler. Dette betyr blant annet at de ikke kan blande seg med andre folkeslag. De misjonerer heller ikke. Jezidiene tilhører en av de eldste, førkristne naturreligionene på jorda. Jezidismen blander blant annet elementer fra jødedom, kristendom og islamsk mystisisme – sufismen.

Sist oppdatert 17.06.2019
Skrevet av Tina Andersson Jensen
Rettighetshavere: Norsk filminstitutt og Norgesfilm AS

Læringsressurser

Religionskunnskap