Hopp til innhold

Fagartikkel

De fem p - ene

Som hjelp til å nå markedsmålene dine kan du bruke fem virkemidler eller verktøy. De fem virkemidlene begynner med bokstaven p og blir derfor kalt de fem p - ene.

Salg i utstillingsvindu. Foto.

De fem p - ene står for

  • produkt – «product»
  • pris – «price»
  • plass – «place»
  • påvirkning – «promotion»
  • personale – «people»

Markedsmiks

Kombinasjonen, eller miksen, av hvordan bedriften bruker disse p-ene, kan gi deg de konkurransefortrinnene du trenger for å vinne i markedet. Vi snakker altså om bedriftens markedsmiks. Markedsmiks er kombinasjonen, eller miksen av hvordan en bedrift bruker de fem p - ene.

Konkurransefortrinn

Konkurransefortrinn er den effekten du får ved å ha og bruke en ressurs eller en kompetanse som gir bedriften din fordeler i konkurranse med andre bedrifter.

Her ser vi litt nærmere på hver av de fem p-ene:

Produkt

Her dreier det seg om å velge riktige produkter for kundene dine. Det hjelper ikke å ha et fantastisk produkt hvis ingen vil ha det.

Bedrifter arbeider stadig med produktutvikling og er veldig nøye når de vurderer nye produktideer. Svært få av de ideene en bedrift kommer opp med, blir faktisk produsert og lansert på markedet. Nye produktideer blir testet og analysert før de eventuelt slippes ut på markedet.

Stikkord: kvalitet, design, merkevarenavn, garantier, service, ekstrautstyr

Pris

Prisen er viktig for om kundene vil kjøpe produktene dine.

Er billig alltid best? Nei, i hvert fall ikke hvis du ønsker å selge kvalitetsprodukter. For å sette riktig pris må du ta hensyn til hva markedet er villig til å betale for produktet ditt.

Stikkord: prisnivå, rabatter, fortjeneste, betalingsbetingelser

Plass

Hvor varene selges, er selvsagt også viktig. Får kundene tak i varene dine?

Her er det mange hensyn å ta. Hvor mange produkter skal jeg ha? Skal jeg åpne egen butikk, eller skal jeg få varene mine inn i andres butikker slik at de kan selge dem for meg?

En stadig viktigere «plass» å selge produktene på er Internett. Flere og flere bedrifter selger produktene sine i nettbutikker. Mange bedrifter, for eksempel Komplett.no, MPX.no og PS.no, selger produktene bare på Internett og har ikke butikker som kunden kan besøke.

Stikkord: vareutvalg, lager, transport, lokaler, geografisk plassering

Påvirkning

Det hjelper ikke å ha gode produkter med riktig pris til salgs i en fin butikk hvis ingen vet om deg. Du må bruke påvirkning for å gjøre kundene oppmerksomme på produktet ditt.

Påvirkning er det vi kaller reklame og kommunikasjon – vi ønsker å påvirke folk til å kjøpe våre produkter.

Stikkord: annonsering, selgere, reklame, kampanjer, salgsfremmende tiltak

Personale

Over halvparten av alle produkter som selges i Norge, er tjenester. Tjenestene utføres av mennesker. Vi kan si at menneskene er en del av tjenesten, og derfor er det viktig å ansette de rette menneskene.

Stikkord: serviceinnstilling, kunnskap om varen, faglig dyktighet, positivitet, lojalitet

Sist faglig oppdatert 19.11.2017
Skrevet av Oddvar Torgersen
Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS

Læringsressurser

Markedsplanen

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter