Hopp til innhold

Fagartikkel

Avisannonsen

En annonse er et betalt budskap som gjengis i en trykksak eller i et nettmedium. En kommersiell annonse reklamerer for varer eller tjenester. En kunngjøring har en informativ funksjon.

mann leser avisannonser

På jakt etter et godt tilbud eller en ny jobb?

Hva er en avisannonse?

En annonse er et betalt budskap som gjengis i en trykksak eller i et nettbasert medium. Det er vanlig å skille mellom kommersielle annonser og kunngjøringer. En kommersiell annonse reklamerer for varer og tjenester som er til salgs. Stillingsannonser og dødsannonser er eksempler på kunngjøringer.

Kommersielle avisannonser har eksistert så lenge vi har hatt aviser i Norge. På 1800-tallet brukte mange aviser mer plass på annonser enn på redaksjonelt stoff. I dag finner vi mest annonsestoff i abonnementsavisene. Mange av disse avisene har også egne reklamebilag eller innstikk som består kun av reklame.

Løssalgsavisene VG og Dagbladet henvender seg til avislesere over hele landet og egner seg derfor i mindre grad til kunngjøringer og annonsering av lokalt tilsnitt. Dagbladet har fått mye kritikk for å tillate rubrikkannonser for seksuelle tjenester, som telefonsex eller besøk av omreisende prostituerte.

Rubrikkannonse eller helside?

Alt som skal på trykk i en avis, må forholde seg til avisens spaltebredder. Noen avissider har fem spalter, andre seks. Avisannonsene kan variere fra små en- eller tospaltere (rubrikkannonser) til store, helsides oppslag. Prisen på en avisannonse er avhengig av spaltebredde, millimeterhøyde og hvor i avisa annonsen skal stå.

En enkel avisannonse består ofte av et bilde av et produkt sammen med en tekst som forteller hva produktet koster og hvor man kan få kjøpt det. Større annonser inneholder mer forseggjorte reklamefotografier og lengre tekster som forklarer hvorfor vi må kjøpe akkurat dette produktet. Ukebladannonser som trykkes på glanset papir, bruker som oftest profesjonelle bilder i høy oppløsning.

De fleste aviser har en annonseavdeling som lager enkle annonser på oppdrag fra annonsørene. Større annonser utformes gjerne av reklamebyråer, eller bedriftenes egne PR-avdelinger.

Helsides annonse

Bengt Berglund fra Oslo fridde til sin utkårede ved hjelp av en helsides annonse i Dagbladets fredagsbilag. Ei slik heilside kostar 126.000 kroner. (PS: Berglund er markedsssjef i Dagbladet og fikk trolig rabatt! I tillegg fikk han ja på frieriet.)

Sist faglig oppdatert 18.12.2017
Skrevet av Ragna Marie Tørdal

Læringsressurser

Markedskommunikasjon

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs