Hopp til innhold

Fagstoff

Munnen, spiserøret og magesekken

Visste du at fordøyelsen starter allerede i munnen, med spaltingen av stivelsen? I magesekken starter spaltingen av proteinene. Fettet blir ikke spaltet før nede i tynntarmen.

Kvinne putter bringebær i munnen. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Munnen

I munnhulen blir maten tygget og tilført spytt fra spyttkjertlene. Disse kjertlene lager mellom 1 og 2 liter spytt daglig. Spytt gjør maten lettere å svelge, hemmer bakterievekst og er syrenøytraliserende. Tyggingen findeler maten mekanisk, slik at fordøyelsesenzymene lettere kommer til. Spytt inneholder enzymet amylase, som starter spaltningen av stivelse allerede i munnhulen. Enzymet fortsetter spaltingen i magesekken, inntil den sure magesaften stanser reaksjonen.

Spalting av stivelsemolekyl. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
Munn, spiserør og magesekk. Illustrasjon

Spiserøret

I spiserøret blir maten ført til magesekken. Når vi svelger, settes det i gang muskelbevegelser i spiserøret som presser maten mot magesekken (peristaltiske bevegelser).

Magesekken

Magesekken rommer cirka 1 liter hos voksne og produserer daglig cirka 2 liter magesaft fra kjertler i veggen. Magesaften inneholder vann, saltsyre, slim og enzymet pepsin.

Saltsyren senker pH-verdien i magesekkens innhold til cirka 1,5.
Saltsyren denaturerer proteinene. Dessuten dreper syren de fleste bakteriene i maten. Pepsin spalter proteinene til kortere peptidkjeder (kjeder av aminosyrer). Dette enzymet virker bare i surt miljø. Slimet beskytter veggene i magesekken.

Maten eltes også kraftig av muskelbevegelser i magesekken, før den sendes porsjonsvis ut i tolvfingertarmen.

CC BY-SASkrevet av Bjørg E. B. Aurebekk og Øyvind Bønes. Rettighetshaver: NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 21.12.2018

Læringsressurser

Fordøyelsen – næringstoffene brytes ned

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter