Visste du at fordøyelsen starter allerede i munnen, med spaltingen av stivelsen? I magesekken starter spaltingen av proteinene. Fettet blir ikke spaltet før nede i tynntarmen.

Munnen
I munnhulen blir maten tygget og tilført spytt fra spyttkjertlene. Disse kjertlene lager mellom 1 og 2 liter spytt daglig. Spytt gjør maten lettere å svelge, hemmer bakterievekst og er syrenøytraliserende. Tyggingen findeler maten mekanisk, slik at fordøyelsesenzymene lettere kommer til. Spytt inneholder enzymet amylase, som starter spaltningen av stivelse allerede i munnhulen. Enzymet fortsetter spaltingen i magesekken, inntil den sure magesaften stanser reaksjonen.

Spiserøret
I spiserøret blir maten ført til magesekken. Når vi svelger, settes det i gang muskelbevegelser i spiserøret som presser maten mot magesekken (peristaltiske bevegelser).
Magesekken
Magesekken rommer cirka 1 liter hos voksne og produserer daglig cirka 2 liter magesaft fra kjertler i veggen. Magesaften inneholder vann, saltsyre, slim og enzymet pepsin.
Saltsyren senker pH-verdien i magesekkens innhold til cirka 1,5.
Saltsyren denaturerer proteinene. Dessuten dreper syren de fleste bakteriene i maten. Pepsin spalter proteinene til kortere peptidkjeder (kjeder av aminosyrer). Dette enzymet virker bare i surt miljø. Slimet beskytter veggene i magesekken.
Maten eltes også kraftig av muskelbevegelser i magesekken, før den sendes porsjonsvis ut i tolvfingertarmen.