Hopp til innhold

Fagstoff

Om å bruke ryggen

I arbeid med barn blir det mange og av og til tunge løft. Du må kanskje løfte barn ned fra stoler, opp i vogner og opp og ned fra stellebord flere ganger om dagen. Du må også bøye deg og plukke opp leker og utstyr fra gulvet.
En voksen kvinne som hjelper ei jente med påkledning av yttertøy. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Løft i hverdagen

I hverdagen som barne- og ungdomsarbeider kan du ikke unngå å løfte. Små barn må legges i vogner, hjelpes med påkledning og i stell. De trenger også nærheten til den voksne. De må derfor av og til løftes opp for å få denne nærheten.

Å løfte er ikke farlig og heller ikke noe du bør unngå. Løfting og bøying er normale bevegelser du bør praktisere for at ryggen din skal bli sterkere.

Veilede barna til å klare selv

I løpet av en hverdag sammen med barn kan det være lurt å veilede barna i tillegg til å hjelpe. Veiled barna parallelt med den motoriske utviklinga: hvordan de kan krabbe opp i vogner, kle på seg selv (litt etter litt), gå opp og ned fra stellebord, matstoler, trapper, husker eller andre uteaktiviteter.

Det handler om at du må ta deg tid slik at barna kan få gjøre det i sitt eget tempo. På denne måten vil arbeidet ditt føre til at barna får gjøre selv, og de blir fysisk sterkere i kroppen. Samtidig vil barna oppleve mestringsfølelse når de klarer noe selv, og det er viktig.

Variasjon og bruk av hjelpemidler

Kroppene våre er bygget for å tåle en del belastning, men om det blir for ensidig eller for mye av noe, kan det bli slitasje. For å få variasjon og redusere unødvendige løft og bøying av ryggen kan du sette deg ned på huk eller benytte hjelpemidler som en rulle-krakk, benk eller stol. Dette vil bidra til å minske belastningen på ryggen.

Sitt på en krakk eller benk når du skal hjelpe barn med glidelås, votter og luer. Da kommer du i barnas øyehøyde. Du får bedre kontakt med barnet du skal hjelpe, og du får en bedre arbeidshøyde for deg selv. Du unngår å stå med bøyd rygg i dette arbeidet, noe som ikke nødvendigvis er skadelig for ryggen, men det kan være slitsomt. Dette vil i det lange løp bidra til færre belastninger for ryggen når du skal veilede og hjelpe barna.

Når du løfter

Ønsker barnet å bli løftet opp? Du kan vurdere situasjonen og se om det er greit for barnet om du setter deg ned på huk for å trøste eller gi barnet oppmerksomhet. Hvis dette ikke er nok og barnet fortsatt vil bli løftet, er det fint om du finner noe å sitte på slik at du slipper å gå og bære barnet over lengre tid. Hvis du setter deg ned med barnet på fanget, får barnet den kroppskontakten og nærheten det trenger i situasjonen, og du minsker belastningen på ryggen din.

Når du skal løfte et barn eller leker og utstyr, er det lurt å prøve å få barnet eller det du må løfte, så kroppsnært som mulig. Det krever at du bøyer deg i knærne for å komme så nært inntil som mulig. Unngå vridninger når du løfter. Det er lettere både å løfte og bære noe når du holder det inntil kroppen.

En voksen kvinne løfter et barn slik at han kan kikke på bladene i treet. Det er sol og høstfarger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ryggen din tåler mye, og du må bruke den

Ryggen vår er skapt for bevegelse. Den er i utgangspunktet sterk og tåler mye, og den trives best når den får være i bevegelse. Når du belaster ryggen jevnlig, forbereder du den slik at den bedre vil tilpasse seg de aktivitetene du vanligvis utfører.

Prøv å holde deg i form gjennom lystbetont mosjon og variert aktivitet. Gjør noe som passer for deg. Rydd og vask, sett på plass utstyr som trehjulssykler og stoler, delta i lek og aktivitet – du kan klatre i trær, huske, springe og ake sammen med barna. Dette er alle gode aktiviteter som belaster ryggen din. Og husk at øvelse gjør mester – jo oftere du løfter tungt, jo bedre blir du på å løfte tungt.

Vi trenger ulike belastninger på ryggen for å holde den frisk. Forskning har vist oss at du ikke nødvendigvis reduserer sjansen for å utvikle ryggplager ved å rette opp ryggen når du løfter eller ved å ikke bruke ryggen. Belastningen på korsryggen din er nemlig like stor, uavhengig av om du "stiver av" eller ikke. Ryggen vår er beskyttet med flere lag av sterk muskulatur designet for nettopp dette. Løft og bruk ryggen slik det føles naturlig for deg. Du trenger ikke å endre løfteteknikk som føles bra, i frykt for å skade ryggen.

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor er det viktig å bruke ryggen?
  2. Prøv å holde en kasse først tett inntil kroppen, deretter med strake hender ut fra kroppen. Hva er tyngst?
  3. Hva kan du gjøre for å bruke ryggen aktivt?
  4. Hva kan du gjøre for å redusere belastning på ryggen i arbeidet med barn og unge?

Kilder

Berntsen, L. (2015, 2. desember). 15 ting du ikke visste om ryggsmerte. Fysio Neuralyzer. https://fysioneuralyzer.no/2015/12/02/15-ting-du-ikke-visste-om-ryggsmerte/

Norsk osteopatforbund. (2022). Det er ikke farlig å løfte med ryggen. https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/det-er-ikke-farlig-a-lofte-med-ryggen?publisherId=17848040&releaseId=17936671

Sosial- og helsedirektoratet. (2007). Verdt å vite om vond rygg – hva fagfolk er enige om. [Brosjyre]. https://oslo-universitetssykehus.no/Documents/FORMI,%20forskningsenhet%20for%20muskel%20og%20skjeletthelse/Brosjyrer/Pasientbrosjyren%20verdt%20%C3%A5%20vite%20om%20vond%20rygg.pdf

Søland, M.B. (2018, 11. september). 10 tips til mindre muskelplager for barnehageansatte. Grønn Jobb fagblogg. https://blogg.gronnjobb.no/10-tips-til-mindre-muskelplager-for-barnehageansatte

CC BY-SASkrevet av Siv Stai.
Sist faglig oppdatert 13.10.2022

Læringsressurser

Ergonomi i oppvekstsektoren