Hopp til innhold

Fagartikkel

Helhet, harmoni og dynamikk

Komposisjon handler om å sette sammen deler til en estetisk eller harmonisk helhet.

LK20
Arbeidsbord med stasjonær PC, bærbar PC med digitalt tegnebrett koblet til, nettbrett og fargevifter. På skjermen på den stasjonære PC-en står det "Logo". En person arbeider ved bordet, bare armene er med på bildet. Foto.

I utarbeiding av en komposisjon må man jobbe grundig med forskjellige farger og former slik at komposisjonen får helhet, balanse og dynamikk

Ikoner av mennesker som står, går og løper. Illustrasjon.

Når du utformer en serie med ikoner, bør du skape en helhet over ikonene ved at de har lik utforming, for eksempel bør de alle ha enten avrundede eller spisse kanter.

Helhet

Enhet vil si at komposisjonen oppleves som en helhet. Vi kan for eksempel skape helhet ved å gjenta en form eller en farge regelmessig eller uregelmessig, nesten som i musikk.

Hvit kjole og svart dress på bryllupsinvitasjon. Illustrasjon.

I en bryllupsinvitasjon vil kunden trolig ha et design som skal stå i stil til bryllupet. Da er det viktig at designeren setter seg inn i hvilke element, stil og farger som ofte er brukt i en slik utforming.

Gode designprodukter har et helhetlig formuttrykk. Du formidler noe i produktene eller arbeidene dine. Noen ganger ønsker oppdragsgiveren et lekent uttrykk i reklamen sin. Andre ganger ønsker oppdragsgiveren en mer klassisk og stilren reklame til produktet sitt.

Dersom du vil lage noe som uttrykker glede, bruker du gjerne sterke og lyse farger. Tilfører du farger som skiller seg ut ved at de er dystre og triste, brytes denne helheten ned.

Nordlys. Foto.

Nordlysets form skaper dynamikk og kraft i et bildeutsnitt.

Harmoni og dynamikk

Harmoni og dynamikk er motsatte prinsipper. Dynamikk handler om bevegelse og kraft. Harmoni står for ro, balanse og samklang.

Sist oppdatert 22.09.2020
Skrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland

Læringsressurser

Komposisjon