Hopp til innhold
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

Lag en dokumentar om norsk radiohistorie

Lag en radiodokumentar der du intervjuer eldre personer i kommunen din om radioens gullalder på 1950-tallet.

FooterHeaderIconFooter iconLK20FooterHeaderIconFooter iconLK06

Start med å sette deg grundig inn i norsk radio- og fjernsynshistorie. Du finner fagartikler om dette emnet under Mediehistoriske tidslinjer.

En gjeng ungdommer sitter på toget og lytter til en reiseradio av merket Kurer. Foto.
En glad ungdomsgjeng på bergenstoget i 1952. Kurer reiseradio og en sigarett hører med til kosen.

Lag en radiodokumentar på maksimum fem minutter om radioens gullalder. Dokumentaren skal bestå av (et) intervju(er) med én eller flere eldre personer som forteller om hvilke programmer de lyttet til, og hva radioen betydde for dem, på 1950-tallet.

Dette kan være en fin anledning til å bli kjent med eldre som bor i omsorgsboliger i kommunen din. De blir garantert glade for å få besøk!

  • Tenk nøye gjennom hvilke personer du vil intervjue. Intervjuobjektene bør være flinke til å fortelle. Gjør opptak med lydopptaker eller mobil.

  • Les inn introduksjon, blokker og avslutning. Her kan du gjerne reflektere over hvilken betydning radioen hadde på 1950-tallet, sammenlignet med i dag.

  • Rediger og sett sammen kommentarer, musikklipp og intervjuer ved hjelp av et lydredigeringsprogram.

Tips

  • Start intervjuet med å spille av klipp fra populære 1950-tallsprogrammer, og be intervjuobjektene fortelle om egne opplevelser knyttet til det de hører.
  • Søk på nettet og se om du kan finne 1950-tallsmusikk eller andre lydeffekter med Creative Commons-lisensiering som du også kan bruke.
  • Dersom du ikke har tilgang til et lydredigeringsprogram, kan du laste ned gratis programvare fra internett.

Lytt til NRK-klipp fra 1950-tallet

Hjallis blir olympisk mester

0:00
-0:00
(sportskommentator:) Og nu presser Hjallis i siste sving og ligger nu 70 meter foran den lille japaner, som også har en runde igjen. Og nu slenger han med armen og går inn mot mål, i et forrykende tempo og har krefter og stil og alt i behold. Der! Jeg har 16.45,8. Bevare meg vel!

God aften, mitt navn er Cox

0:00
-0:00
(herrestemme): God aften, mitt navn er Cox.

Rolf Kirkvaag i Store studio

0:00
-0:00
(Rolf Kirkvaag:) God aften. (kvinnestemme:) God aften. (Rolf Kirkvaag:) Velkommen opp. (kvinnestemme:) Takk. (Rolf Kirkvaag:) Nå kan De … jeg holdt på å si slippe hånden min, men det er jeg som holder Deres. (latter). Unnskyld meg, det var …? (kvinnestemme:) Ulla Solum. (Rolf Kirkvaag:) Fra? (Ulla Solum:) Bærum. (Rolf Kirkvaag:) Fra Bærum, ja. Og De er her nu for å tjene 80 kroner, ser jeg på Dem? (Ulla Solum:) Kanskje. (Rolf Kirkvaag:) Kanskje. Jaha. Er De yrkeskvinne, eller arbeider De i hjemmet? Er De gift? (Ulla Solum:) Begge deler, begge deler. (Rolf Kirkvaag:) Begge deler! (Ulla Solum:) Ja. (Rolf Kirkvaag:) Er De det? (latter)

Flom i Nederland

0:00
-0:00
(Hartvig Kiran snakker:) Og så ga han meg fortellingen om en mann som han hadde møtt ute på ei av de oversvømte øyene. Mannen kom vassende gjennom vannet, over en vei oppe på diket, og i armene sine bar han et lite barn. Barnet levde ikke lenger. Men mannen holdt det fast i armene sine og gikk og gikk, med tomme øyne som så rett fram.

Hallesby taler om helvete

0:00
-0:00
(Ole Hallesby snakker:) Hvordan kan du som er uomvendt, hvordan kan du legge deg rolig til å sove om kvelden? Du som ikke vet enten du våkner i din seng eller i helvete?

Tidssignal

0:00
-0:00
Tidssignal
Sist oppdatert 24.02.2018
Tekst: Jan-Arve Overland og Ragna Marie Tørdal (CC BY-SA)

Læringsressurser

Norsk mediehistorie

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
MenuBook

Læringssti

MenuBook

Fagstoff

MenuBook

Oppgaver og aktiviteter

MenuBook

Kildemateriale