Filmen handler om hvorfor vi kan bli syke av mat, hvordan mat kan bli bedervet, og hvordan vi kan unngå dette.
Skriv en kort definisjon av disse begrepene:
- mikroorganismer
- smittekilde
- vekstvilkår
- næring
- lett bedervelig
- matforgiftning
- matinfeksjon
- kryssforurensing
- grovkjøkken
Spørsmål
- Hva skjer dersom mat står i romtemperatur over lengre tid? Forklar.
- Hva menes med ordet smittekilde? Forklar.
- Hva menes med vekstvilkårene for bakterier? Forklar.
- Hva er forskjellen på matinfeksjon og matforgiftning?
- Hva er Mattilsynets oppgave?
- Hva er kryssforurensning?
- Noen bruker utstyr med fargekoder. Hvorfor?
- Hvordan organiseres systemet med rene og urene soner?
Praktisk oppgave
Ta to små fiskestykker og pakk dem i plast. Legg det ene på kjøkkenbenken og det andre på kjøling. Sjekk begge fiskestykkene etter et døgn. Bruk sansene, og beskriv begge fiskestykkene.
CC BY-NC-NDRettighetshaver: Snöball Film AS
Sist faglig oppdatert 20.02.2018