Hopp til innhold

Fagstoff

Nøytralisering og pH

Det å nøytralisere en syre betyr å blande en sur løsning med en basisk løsning slik at pH-verdien stiger til det nøytrale punktet, pH 7,0.
Et pH-meter viser alkaliteten av jord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Nøytraliseringen

Blander vi en syre og en base, vil disse reagere med hverandre og danne salt og vann. Vi blander saltsyre (HCl) med natronlut (NaOH).

Bland dem bare i sterk fortynning, det er farlig å blande dem i konsentrert form!

HCI+NaOHNaCI+H2O

Vi får natriumklorid (NaCl, vanlig koksalt) og vann. Reaksjonen i ioneform skriver vi slik:

H++CI-+Na++OH-Na++CI-+H2O

Det viktigste som skjer, er følgende:

H++OH-H2O

Ved slik nøytralisasjon dannes alltid vann. Det vi får ved siden av vann, vil være salter, som blir dannet av syrerest-ionet og metall-ionet i basen. Saltet får forskjellig formel, alt etter syre- og baseformelen.

Nøytraliserer vi vannløsninger av syrer og baser med hverandre, dannes det alltid salt pluss vann!

Saltet vil være oppløst i ioneform så lenge det er vann til stede. Damper vi vannet bort, vil saltet bli liggende igjen i fast form.

pH-begrepet

pH-skala som viser at 0-6 er surt område, 7 er nøytralt og 8-14 er basisk område. Grafikk.

pH er en måleenhet for surhetsgrad i vannløsninger. En nøytral løsning, rent vann, har en pH på 7. Løsninger med pH under 7 er sure, de som har pH over 7, er basiske. De fleste stoffer har pH mellom 0 og 14, men pH-verdier under null og over 14 forekommer.

Når vi skal måle pH i en løsning, kan vi bruke et pH-papir. Det er en papirstrimmel som får forskjellig farge ved ulike pH-verdier. Ved å sammenligne med en fargeskala finner en lett pH-området for den væsken en har undersøkt. En atskillig mer nøyaktig metode er å bruke et pH-meter. Dette er en elektrokjemisk målemetode. Prinsippet er å måle forskjell i elektrisk spenning mellom elektrodene og oppløsningen. Denne spenningen vil variere med pH.

CC BY-SASkrevet av Per Erik Rangberg. Rettighetshaver: Industriskolen
Sist faglig oppdatert 14.01.2019

Læringsressurser

Organisk kjemi