Hopp til innhold

Fagstoff

Varmt arbeid

Varmt arbeid deles inn i to grupper: klasse A og B. Forskjellene på klasse A og B er definert etter hvilken type varme man forårsaker i arbeidet.
Sveisearbeid på oljeplattform i Nordsjøen, 1982. En arbeider i kjeledress, hjelm og sveisebriller sveiser så gnistene spruter. I bakgrunnen ser vi maskineri, kabler og en annen arbeider. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Varmt arbeid klasse A

Varmt arbeid klasse A er arbeid med utstyr og verktøy som utgjør en direkte tennkilde, og som ved normal bruk kan antenne en eksplosiv atmosfære, faste stoffer eller væsker. Det vil si at det avgir høy energi i form av gnister, åpen flamme eller lysbue, eller at det har en overflatetemperatur som er høyere enn til det som blir utsatt for varmen. Typiske arbeidsoperasjoner som sorterer under varmt arbeid klasse A, er: sveising, pinnesveising, skjærebrenning, vanlig sliping/kutting og spenningsgløding.

Man må ta hensyn til området der arbeidet skal utføres. Områdene på en installasjon offshore er delt inn i tre soner: klassifisert område, uklassifisert område og godkjent verksted.

Reglene for varmt arbeid finner du i retningslinjen:
NOROG 088 – Arbeidstillatelse

Prosedyre for varmt arbeid klasse A

Det skal alltid fylles ut en arbeidstillatelse (AT) for varmt arbeid klasse A, uansett hvilken sone jobben skal gjøres i. Skal man jobbe i et klassifisert område, må man i tillegg ha en sikker jobb-analyse (SJA). Det skal alltid være en til stede ved varmt arbeid klasse A. Om det skal jobbes på en vegg, er det viktig å sjekke på baksiden av veggen om det er noe som kan antennes der. Dersom det er noe som kan antennes på baksiden av veggen, skal det være en ekstra brannvakt på denne siden. Tilsvarende gjelder ved arbeid på gulv med en etasje under.

Man skal bruke nødvendig åndedrettsvern og annet egnet verneutstyr for arbeidsoppgaven, fjerne eller dekke til brannfarlig materiale i området, sperre av området om nødvendig og ha med seg en gassmåler. Før man starter opp arbeidet, skal man måle O₂, , benzen, jernsulfid og lavradioaktive avleiringer med gassmåleren, og verdiene skal noteres i arbeidstillatelsen. Bare de verdiene som er relevante for arbeidstillatelsen, skal noteres. En gassmåler skal oppbevares på arbeidsstedet så lenge jobben pågår.

Varmt arbeid klasse B

Varmt arbeid klasse B er arbeid som utgjør en potensiell tennkilde, og som ikke er definert som varmt arbeid klasse A. Eksempler på dette er varmekrymping med elektrisk føner, sandblåsing, nålepikking, elektrisk håndverktøy, kamera med batteri og blits, alt elektrisk eller batteridrevet utstyr som ikke er for områdene hvor det skal brukes, og roterende stålbørster.

Det betyr at det indirekte kan oppstå en tennkilde som følge av arbeidet som utføres. Denne typen varmt arbeid krever ikke at det er brannvakt ved arbeidsstedet. Man bør vurdere å ha brannslukningsutstyr i nærheten, men det er ikke et krav. Man skal ha gassmåler med seg hele tida. Aktuelle verdier skal måles før arbeidet starter, og noteres i arbeidstillatelsen. Man skal bruke verneutstyr som er egnet til den aktuelle arbeidsoperasjonen.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Kenneth Ludvigsen. Rettighetshaver: Cerpus AS
Sist faglig oppdatert 29.06.2018

Læringsressurser

HMS erfaringsoverføring