Hopp til innhold

Fagstoff

Tapasbord

Tapas har blitt mer og mer vanlig i Norge de senere årene. Tapas kommer fra Spania og er mat med masse smak. Ordet tapas kommer fra "å dekke til" eller "deksel" på spansk og er en betegnelse på små kalde eller varme retter som opprinnelig ble spist med et glass vin til, som et lite mellommåltid.

Et tapasbord består av mange små retter og byr på noe for enhver smak. Det er vanskelig å si eksakt hva som skal være på et tapasbord, men noen retter er gjengangere.

Tapasretter

  • spekemat som chorizo og serranoskinke
  • albondigas (spanske kjøttboller)
  • skalldyr i ulike varianter
  • marinert kylling
  • tortilla (spansk omelett med potet)
  • assortert osteanretning
  • gazpacho (spansk tomatsuppe)
  • lefser fylt med spekeskinke
  • små poteter med krydder
  • dadler i bacon
Focacciabrød på et fat og smør, aioli, tapenade og oliven i skåler. Foto.

Tilbehør

  • brød: godt og smakfullt brød

  • smør: ulike typer smør eller margarin og god olivenolje

  • saus: aioli, tapenade, olje-/eddikdressinger

  • salater: tomatsalat, grønn salat, pastasalat

  • oliven: et utvalg av ulike typer oliven

  • nøtter: salte og ristede nøtter

Et stykke chorizopølse på en kniv og et glass sherry i bakgrunnen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mengdeberegning

Hvor mye mat som skal beregnes, er avhengig av hvor stort tapasbordet er, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn cirka 500–600 g mat per person, inkludert tilbehør.

Drikke

Sherry, øl, lett rødvin eller fyldig hvitvin kan passe til tapasbord.

Alkoholfritt

Eplemost, isvann og mineralvann.


Relatert innhold

Når du skal lage mat til flere, kan det være greit å vite hvor mye du skal beregne per person av hver enkelt råvare.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 02.11.2022

Læringsressurser

Buffé