Hopp til innhold

Fagstoff

Skader og symptomer ved ulykker

Her skal vi si litt om ytre og indre blødninger, diabetes, epilepsi, brannskader og forgiftninger.
Ung kvinne ringer etter hjelp ved en ulykke. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ytre og indre blødninger

Mister en person mye blod, må vi stanse blødningen øyeblikkelig, situasjonen kan raskt bli livstruende.

Alvorlige ytre eller indre blødninger kan oppstå i uventede situasjoner. Vær alltid beredt, det er et godt prinsipp. Vi legger ikke ut på fjelltur uten å lytte til erfarne fjellfolk. Ha alltid med en førstehjelpsveske med det grunnleggende utstyret, blant annet bandasjer. Dette kan vi kjøpe i ferdige pakker på apotek og i sportsforretninger.

Ved mistanke om akutt hjertesykdom må vi umiddelbart ringe nødnummer 113.

Symptomer på akutt hjertesykdom:

  • har sterke smerter, ubehag i brystet, er uvel, kvalm, kraftløs, slapp eller får plutselig tung pust

Førstehjelp:

  • sørg for frie luftveier og la pasienten sitte eller ligge
  • hvis pasienten er bevisstløs, legg han eller henne i sideleie
  • sett i gang HLR ved pustestans

Førstehjelp ved pulsåreblødning

Trykkbandasje på blødende sår. foto.

Diabetes

Diabetes kalles ofte kalles for sukkersyke, og er et økende problem i befolkningen. Personer med diabetes opplever ulike symptomer hvis de får for høyt eller lavt blodsukkernivå. Vi kaller det for insulinsjokk eller sukkerslag. Begge tilstander kan utvikle seg til en alvorlig helsetilstand for pasienten. Det er svært viktig å ikke gi feil førstehjelp ved insulinsjokk eller sukkerslag. Se lenke i margen.

Epilepsi

Epilepsi er et tegn på ekstreme elektriske utladninger i skadede hjerneceller. Symptomene på anfall varierer. Det kan være svært tydelige symptomer som rytmiske krampetrekninger, stivhet i kroppen, sterke rykninger i armer og bein. Anfallene kan føre til bevisstløshet, fråde rundt munnen og kortvarig pustestans.

Noen symptomer er mildere og kan være vanskelige å se. Pasienten kan være bevisst, men forvirret, og ha sanseforstyrrelser, være blek, rødme, svette, ha hjertebank, få brekninger, spyttflod eller kjenne et ubehag i magen som stiger opp mot hodet. Det er mange gamle «kjerringråd» om hvordan man skal hjelpe mennesker som har epileptiske anfall. Flere av rådene er direkte skadelige for pasienten. Se lenke i margen.

Forgiftninger

Forgiftninger kan medføre alt fra mildt ubehag til – i ytterste konsekvens – død. Noen symptomer kommer umiddelbart, mens andre først blir synlige etter dager, uker eller måneder. Vi som arbeider i servicebedrifter, kan først og fremst bidra med noe i de tilfellene der symptomene kommer raskt. Et stort spekter av stoffer og produkter kan medføre fare for forgiftning, og alle tilfeller av forgiftning er ulike.

CC BY-SASkrevet av Pål-André Hansen. Rettighetshaver: NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 24.01.2019

Læringsressurser

Sikkerhet