Hopp til innhold

Fagstoff

Karamellpudding

En god, smakfull karamellpudding er noe som serveres ved høytider og festlige tilstelninger i mange hjem.
Karamellpudding med krem og bær. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

En karamellpudding består av sukker, melk, kremfløte, egg og vaniljestang.

Framgangsmåte

  1. Kok opp melk/fløte, sukker og vanilje. Avkjøl litt.
  2. Slå egg eller eggeplommer lett sammen før melkeblandingen/fløteblandingen piskes inn.
  3. Sil for å få bort eggetråder og vaniljestang.
  4. Smelt sukker i en kjele på svak varme. Ikke rør i sukkeret før det har begynt å smelte, ellers kan det danne seg harde klumper.
  5. Hell karamellen i ei puddingform, og vend litt på den slik at karamellen fordeler seg fint på hele bunnen.
  6. Hell smeten i de karamelliserte formene.
  7. Posjer formene i vannbad.
  8. Sjekk om puddingen er ferdig ved hjelp av baksiden på en fuktet skje. Den skal kjennes fast, men likevel gi litt etter, omtrent som gelé.
  9. Avkjøl puddingen til neste dag, og server med pisket krem og karamellsaus fra forma.

Enklere variant

Karamellpudding kan også lages på en enklere måte uten å koke opp melk/fløte. Da bare pisker du alt lett sammen og siler det over i sukkerglaserte former.

Posjeres i kombidamper i cirka 1 time ved 90 °C eller i vannbad i vanlig stekeovn i 2–3 timer ved 125 °C.

Video

I denne videoen kan du se hvordan man lager karamellpudding på den franske måten, hvor man også tilsetter noe av den smeltede karamellen i smeten. I den norske karamellpuddingen blir karamellen kun brukt i formene.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 19.10.2020

Læringsressurser

Desserter