Rødvin
Barolo og barbaresco er kongen og dronningen blant vinene herfra, og begge lages av druen Nebbiolo. Samme drue brukes ikke bare ved byene som har gitt vinene navn, men i flere deler av Langhe-området og i Ghemme og Gattinara lenger nord mot Alpene (her kalles druen tradisjonelt Spanna).
Disse vinene er flotte matviner, de er komplekse og tåler lang lagring – men de minner mer om finstemte og nyanserte rødviner fra Burgund enn om smaksbomber fra for eksempel Bordeaux og Veneto. Klassiske aromaer er røde bær og tørket frukt, nyper, svart te, tjære og fine blomstertoner.
Barbera er hverdagsdruen i Piemonte og gir syrlige og friske rødviner med mindre snerp enn vin laget på Nebbiolo. Områdene rundt byene Asti og Alba er regnet som de beste, men det dyrkes Barbera mange steder i Piemonte. Noen produsenter legger barberavinen sin på eikefat, mens andre ønsker uforstyrret fruktighet.
Dolcetto er også en hverdagsvin, men denne druen gir vin med mer snerp og mindre syre enn Barbera. Felles for de to er ren, klar smak av kirsebær, moreller, mørke bær og et hint av mandel.
Felles for disse tre viktige rødvinsdruene er at de stammer fra Piemonte, og det har ikke lykkes å lage bedre utgaver av dem noe annet sted i verden.
Hvitvin
Det dyrkes noen internasjonale druer i Piemonte også, som Riesling og Chardonnay. Men igjen er det de lokale druene som gir den mest minneverdige vinen.
Den lille byen Gavi har gitt navn til en ferskenduftende hvitvin av druen Cortese. I Roero-området lages det hvitvin av druen Arneis, denne har gjerne pæreliknende aromaer.
Musserende
Musserende vin fra Piemonte er søt, fruktig og ukomplisert. Men pass deg for navnelikheten! Det er nemlig to velkjente bobleviner som kommer fra Piemonte: Asti og Moscato d’Asti.
Begge lages av Moscato-druen, men for øvrig er det noen forskjeller:
Asti:
Musserende, minimum 3 bar trykk
6–9,5 prosent alkohol
Lages gjerne i stort volum, med druer fra mange ulike dyrkere
Litt lavere sukkerinnhold, men mer tydelig søtsmak
Moscato d’Asti:
Perlende, maksimum 2 bar trykk
Maksimum 6,5 prosent alkohol
Mer vanlig med enkeltprodusenter
Litt høyere sukkerinnhold, men mer aromatisk
Felles for de to er at dette er lette, søte, friske og fruktige viner. De er aromatiske og lukter og smaker av druer, pære, blomster og sitrus.
I motsetning til mange klassiske dessertviner – som er intenst søte, ganske alkoholsterke og har dype aromaer – har Moscato-basert vin i denne stilen delikat fruktighet og en kombinasjon av syrlighet og sødme. Dette gjør vinen til en klassisk følgesvenn til sommerlige desserter som pavlova, bær og frisk frukt. Vinen støter ingen og er en god allround dessertvin. Både Asti og Moscato d’Asti lages på tankmetoden.
Til mat
- Barolo passer til kraftige viltretter, smaksatt for eksempel med einerbær.
- Barbaresco er noe lettere enn Barolo, men også utmerket vin til vilt.
- Barbera går til fugl og lyst kjøtt samt ost.
- Dolcetto drikkes til koldtbord og kanskje torsk.
- Moscato d’Asti er nydelig til friske jordbær.