Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Tilberedningsmetoder for fisk – temaoppgave

I denne oppgaven må dere bruke kunnskapene deres om tilberedningsmetoder for fisk og bruksområder for forskjellige typer fisk.
En hel fersk torsk ligger på et skjærebrett, med en persillekvast og en kniv ved siden av. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Målet med oppgaven

Dere skal

  • vise at dere kan velge riktig fisk til forskjellige tilberedningsmetoder
  • vite hva som skjer med fisken ved bruk av forskjellige tilberedningsmetoder:

    • smak
    • konsistens

Informasjon om oppgavene

Dere må planlegge oppgavene slik at dere kan jobbe med den teoretiske og den praktiske oppgaven samtidig. Det er satt av ei undervisningsøkt på sju timer til oppgavene. Besvarelsen leveres etter avtale med læreren.

Teoretisk oppgave

Fiskedisk med ulike typer fiskefileter og prisskilt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lag en oversikt over hvilke typer fisk som egner seg best til disse tilberedningsmetodene:

  • posjert
  • lutet
  • gravet
  • raket
  • røykt
  • dampet
  • syltet
  • farse

Lag en oversiktlig besvarelse, for eksempel i en tabell. Husk å begrunne valgene av tilberedningsmetoder!

Praktisk oppgave

Den praktiske oppgaven handler om konsistens og smak.

Kokk smaker på suppe fra kjele. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Klassen deles inn i grupper på tre eller fire.

  • Etter avtale med læreren skal alle rettene serveres til prøvesmaking.
  • Hver gruppe skal skrive og levere inn hver sin rapport om hvordan de opplever konsistensen og smaken på fisken.
  • Som en oppsummering av undervisningsøkta skal hver gruppe presentere en konklusjon etter smaksprøvene. Det er viktig at dere får fram hvordan dere opplever fiskens konsistens og smak.

Annen informasjon

Gruppe 1 lager rømmesaus.

Gruppe 2 koker poteter.

Gruppe 3 steker løk.

Gruppe 4 dekker bordene.

Mengder og tidspunkt for måltidet avtales med læreren.

Gruppe 1

Dere får utlevert 600 g laksefilet.

  • 200 g skal stekes i panne.
  • 200 g skal posjeres i court boullion.
  • 200 g skal dampes i kjele.

Gruppe 2

Dere får utlevert 600 g torskefilet.

  • 200 g skal stekes i panne.
  • 200 g skal posjeres i court boullion.
  • 200 g skal dampes i kjele.

Gruppe 3

Dere får utlevert 200 g laksefilet, 200 g torskefilet og 200 g flyndrefilet.

  • 200 g flyndrefilet skal varmrøykes.
  • 200 g torskefilet skal varmrøykes.
  • 200 g laksefilet skal varmrøykes.

Gruppe 4

Dere får utlevert 500 g laksefilet, 500 g hysefilet og 500 g torskefilet.

  • Dere skal lage fiskekaker av laksefileten.
  • Dere skal lage fiskekaker av torskefileten.
  • Dere skal lage fiskekaker av hysefileten.

Det er viktig at dere bruker samme oppskrift til alle de tre fiskeslagene.

CC BY-SASkrevet av Stig Lieberg. Rettighetshaver: Amendor AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2021

Læringsressurser

Tilberedning av fisk