Fagstoff

Forhandlingsteknikk

Publisert: 12.03.2013, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Kresen kunde

Har du prøvd å prute noen gang? Pruting er en form for forhandlinger som er relativt vanlig blant vanlige forbrukere. For at vi skal føle at vi har gjort et godt kjøp, prøver vi å få ned prisen eller få noe mer på kjøpet. Noen er gode på slike forhandlinger, mens andre ikke engang tør å prøve i redsel for å virke uhøflige. Jo flere tilbydere, og jo mer du dveler ved valgene dine, jo lavere kan den endelige prisen bli!

Bilde av en kvinne og en mann som bryter håndbak på et kontor med en stor dataskjerm i bakgrunnenEn forhandlingsprosess kan nok fortone seg som en styrkeprøve der den ene vinner og den andre taper. Men det er viktig å huske på at partene også skal forme et grunnlag for videre samarbeid.

En god forhandler er godt forberedt

Mange bedrifter og organisasjoner er bevisste på hva slags rom de har for forhandlinger, og de er gode på å benytte seg av det. Det kan nemlig være mye penger å tjene – eller spare – på å være en god forhandler. Det som er viktig, er at man er godt forberedt og vet hva man ønsker å oppnå. Man må altså ha et mål for forhandlingene. Et slikt mål kan være alt fra lavere pris til innbakte serviceavtaler, lengde på kontrakt for levering, plassering av varer i butikken eller annet.

I denne lenken kan du lese mer om forhandlingsteknikk.