Fagstoff

Journalist – et risikoyrke

Publisert: 27.06.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Ut i verden MIK-logo  

Huskelappen

I et land med pressefrihet kan journalister fritt publisere informasjon i aviser, radio, TV og på nett uten forhåndskontroll fra offentlige myndigheter.

I totalitære regimer er journalis et risikoyrke. I snitt drepes en journalist hver femte dag.

 

Ressurser

Pressefrihetsbarometeret til

 

Se kart som viser tilstanden for pressefrihet i verden:

Freedom of the Press Worldwide in 2012 

 

Fokus på Aserbajdsjan

Redaktør Ejnulla FatullayevEjnulla Fatullajev kjemper for ytringsfrihet i Aserbajdsjan.

 

Intervju med redaktør Eynullah Fatullayev  

 

I 2010 laget den norske journalisten Erling Borgen en dokumentarfilm om Ejnulla Fatullajev:

 

Fangen fra Aserbajdsjan 

 

Filmen viser hvilke forhold journalister arbeider under i Aserbajdsjan.

 

MyTask  logoTest hva du kan nå! 

 

Pressefrihet – kjennetegn på demokrati

Et av de viktigste prinsippene i et demokratisk samfunn er at alle borgere har rett til å mene hva de vil, og å gi uttrykk for det i skrift og tale. Pressefrihet betyr at en journalist fritt kan publisere informasjon i aviser, radio, TV og på nett uten forhåndskontroll fra offentlige myndigheter. I et autoritært samfunn vil både enkeltborgere og massemedier være underlagt sensur fra myndighetenes side. I totalitære regimer er det å være journalist et risikoyrke.

De fire første månedene av 2012 ble i gjennomsnitt en journalist drept i verden hver 5. dag. Det er en viss sammenheng mellom graden av demokrati i et land og hvordan landet behandler sine journalister. I 2011 ble 66 journalister drept, 1044 satt i fengsel, 1959 fysisk angrepet eller truet, 71 kidnappet, mens 73 journalister måtte flykte fra sine land.

Organisasjonen Reportere uten grenser rapporterer jevnlig om overgrep mot journalister over hele verden. Her er tre eksempler:

  • I april 2012 ble den syriske journalisten Mohammed Abdelmawla Al-Hariri dømt til døden for ”høyforræderi og kontakt med fremmede makter” etter at han ble intervjuet av nyhetskanalen Al-Jazeera om situasjonen i hjembyen Deraa.
  • Den somaliske radiojournalisten Ahmed Ado Anshur ble myrdet 24. mai 2012 på vei hjem til Mogadishu. Han var den sjette journalisten som ble drept i Somalia i 2012. Mogadishu er blant de ti farligste stedene i verden å oppholde seg på for en journalist.
  • 20. mai 2012 blokkerte pakistanske myndigheter tilgangen til Twitter i 12 timer.

Fatullajev kjemper for ytringsfrihet

Aserbajdsjan er et eksempel på et autoritært regime. Her blir mange journalister kastet i fengsel, og aviser og kringkastingsstasjoner risikerer å bli stengt dersom de våger å kritisere makthaverne. Den kjente avisredaktøren Ejnulla Fatullajev er en av dem som kjemper for ytringsfrihet i Aserbajdsjan. I mai 2012 mottok han UNECOSs ytringsfrihetspris, World Press Freedom Prize.

Ejnulla Fatullajev ble arrestert av myndighetene i 2007. Han ble anklaget for å spre falsk informasjon om den såkalte Khojali-massakren i 1992, der hundrevis av aserbajdsjanere mistet livet. Amnesty International, Den norske Helsingsforskomiteen og en rekke andre menneskerettighetsforkjempere aksjonerte for å få Fatullajev satt fri. I mai 2011 ble han endelig en fri mann, etter å ha blitt fullstendig renvasket av menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

 

Oppgaver

Teoretisk stoff for

Generelt

Relatert innhold