Fagstoff

Sleipe skurker og hete elskere

Publisert: 03.05.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk  

Huskelappen

Actionfilmer er preget av spenning, voldsscener og en rask klipperytme.

 

Et melodrama er en film som er preget av sterke følelser.

 

Ressurser

The Birth of a Nation (1915) 

 

Scene fra The Matrix Scene fra The Matrix (1999) 

Actionfilmens signatur er vold og ødeleggelse. I den første Matrix-filmen tas dette ut i det parodiske, samtidig som det hele får karakter av å være en musikkvideo.

 

The Matrix Lobby Scene  

 

Produktplassering i James Bond-film 

 

Elskere på en strand vist på en kinoskjerm. Foto.   

"Kjærlighet" - en film om sterke følelser (elevproduksjon).

 

Test deg selv

my task logoKlikk på bildet for å lage egne tester i My Task. Du kan utfordre andre i klassen til å svare på spørsmålene dine. 

Scene fra James Bond-filmActionhelten James Bond håndterer både slemme skurker og hete kvinner.

Actionfilm

Actionfilm er en filmsjanger som har fått navn fra det engelske ordet for handling, action. Handlingen i en actionfilm er gjerne preget av voldsomme hendelser, som blir drevet fram av hovedkarakterens (protagonistens) kamp mot tiden og motstanderne sine (antagonistene). Spektakulære slagsmål, biljakter, skytescener og eksplosjoner er faste ingredienser i slike filmer. 

Actionfilmer er en gammel oppfinnelse, og vi finner slike virkemidler allerede i klassiske filmer som D. W. Griffiths The Birth of a Nation. I nyere tid har blant annet filmene om James Bond vært drivende for denne sjangeren. Helten i Bond-filmene er en britisk etterretningsagent. Fram til begynnelsen av 1990-tallet handlet filmene mye om konflikter knyttet til den kalde krigen mellom øst og vest. Bond-filmene var kostbare produksjoner. Da Bond på et tidspunkt sluttet å kjøre Aston Martin og byttet til BMW, var grunnen rett og slett at BMW var villig til å betale så mye for denne produktplasseringen at filmselskapet ikke kunne si nei!

Kjærlighet og erotikk

De aller fleste fiksjonsfilmer inneholder en eller annen kjærlighetshistorie. Men i en del filmer er hovedkonflikten basert på de elskedes kamp for å få hverandre til slutt. Filmer om sterke følelser, undertrykt lidenskap og knuste hjerter tilhører sjangeren melodrama. Filmen Titanic er et klassisk melodrama, der forholdet mellom de to elskende overskygger historien om selve skipsforliset.

I erotiske filmer vises seksualitet som en vesentlig del av handlingen, men uten å vise så mye at det blir regnet som pornografi.

Et eksempel er filmen Sansenes rike, regissert av den japanske filmkunstneren Nagisa Oshima. Filmen forteller om et erotisk forhold mellom en geisha og mannen til eieren av det bordellet der geishaen arbeider. Handlingen viser seksuelle aktiviteter med hovedvekt på samleier. Samtidig er filmen også et psykologisk drama, der hovedpersonene tøyer grensene for hverandres seksualitet og følelsesliv på stadig mer utagerende måter.