Fagstoff

En eggende høytid

Publisert: 29.03.2012, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen:

  • I påskehøytiden dobles forbruket av egg i Norge.
  • Egg inneholder mange nødvendige næringsstoffer.

To egg som er påtegnet ansikt. Foto.

Egg inneholder nesten alle næringsstoffene du trenger – uansett fargen på kartongen. I påsken spiser nordmenn flere egg enn i resten av året.

TortillaTortilla, godt til middag, lunsj eller tapas.  

Spansk tortilla

Tortillaen kan serveres som en av mange småretter, eller som middag eller en fin lunsj i helgen. En sterk aioli på toppen gir tortillaen det lille ekstra ved servering.

 

Oppskrift:

10 egg

10 cm chorizo picante
6 mellomstore poteter
2 gule løk
5 ss olivenolje
1 ts salt (smak til)
1 ts svart pepper (smak til)

Aioli:
2 eggeplommer
1 ss dijonsennep
1/2 sitron (cirka)
3 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
2 dl olivenolje
1/2 ts salt

 

Slik gjør du:

Les mer

– Skrell potetene og skjær dem i 5 mm tykke skiver. Gjør det samme med chorizopølsa og løken. Ha alt i en stor stekepanne sammen med olivenolje. Stek dette på moderat varme i rundt 10 minutter, eller til potetene er møre. Ikke rør for mye, da blir det fort bare grapsete i panna. Løken skal bli søt og mør, mens smaken og fargen fra chorizopølsa sprer seg til de andre ingrediensene. Når dette er klart kan du gjøre ett av to: enten ta alt ut av panna og spare det til en annen gang (tildekket i kjøleskap holder det seg i flere dager) eller fortsette med tilberedningen ved å tilsette eggene som er pisket raskt sammen. Stek dette uten å røre noe mer i panna. Hvis det er for mye egg i midten av panna, setter du panna inn i ovnen til tortillaen så vidt stivner. Men det er bedre at den er litt rå enn at den blir tørr. Snu tortillaen over på en tallerken eller fjøl, og server med noen skjeer aioli på toppen.

Skjul

Påsken er eggets høytid. Nordmenn spiser nemlig aldri så mye egg som i påsken, nærmere bestemt dobbelt så mye som ellers i året. Og ifølge ernæringsprofessor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, Birger Svihus, har vi godt av det.
– Egget er et fascinerende produkt. Det inneholder jo rett og slett byggesettet til en hel kylling. I løpet av 21 dager bygges næringsstoffene om til en skapning av bein og fjær, sier Svihus.
Og siden egget inneholder alt en kylling trenger, inneholder det også nesten alt du trenger.
– Egg inneholder alle nødvendige næringsstoffer, med ett unntak, og det er vitamin C, sier Svihus.

Samme egg, forskjellig kartong

Ser vi i butikkhyllene skulle man tro det fantes mange typer egg. Her tilbys frokostegg, gårdsegg, brune egg, solegg, polaregg, egg fra frittgående høner og økologiske egg. Innenfor skallet er alle eggene imidlertid like.
– Forskjellen på næringsinnholdet mellom for eksempel økologiske egg og vanlige egg er helt marginal. Selv når vi sammenligner egg fra ulike fuglearter er innholdet ganske likt, sier Svihus.
Dette kan også informasjonssjef i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Åse Kringlebotn, bekrefte.
– Den største forskjellen mellom forskjellige eggtyper er nok størrelsen, og smaken er den samme, sier Kringlebotn.

Burhøns eller frittgående?

Selv om det spiller liten rolle for næringsinnholdet hvordan eggene er produsert, kan det spille en rolle for høna. Egg som ikke er merket med at de kommer fra frittgående høns, kommer sannsynligvis fra burhøns.
– Rundt halvparten av norske høner er burhøns, opplyser Kringlebotn, og forteller at reglene for hva burhøns skal ha av fasiliteter og utfoldelsesmuligheter, ble endret 1. januar i år.
De nye såkalte miljøburene skal ha både strøbad, vaglepinne, rugekasse og klosliper. Men dersom du kjøper økologiske egg, er du garantert at hønene har sett dagslys.
Etterspørselen etter egg har økt de siste 10 årene.
– Eggsalget har økt siden vi fikk fjernet myten om at kolesterolet i egg er skadelig for helsen. I fjor økte salget med fire prosent, forteller hun.

  

Relatert innhold

Generelt