Fagstoff

Skandalepressen i skammekroken

Publisert: 15.02.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Ut i verden MIK-logo 

Huskelappen

Rupert Murdoch eier en rekke mediebedrifter over hele verden.

 

Flere mener at Murdoch setter hensynet til inntjening høyere enn presseetiske prinsipper.

 

De britiske avisene News of the World og The Sun er under etterforskning for kriminell virksomhet.

 

Ressurser

Murdochs medieimperium sidespaltebilde  
Nyhetsgrafikk: Rupert Murdochs medieimperium 

 

 

forsida til avisa The SunAvisoppslag om prins Harry i den britiske skandaleavisen The Sun.

 

 

Flere personer i avisen The Sun er arrestert denne uken.
Opphavsmann: REUTERS TV

I fjor ble medieimperiet til Rupert Murdoch rystet av avsløringen av kriminelle arbeidsmetoder i den britiske avisen News of the World. Nå er det skandaleavisen The Sun som står i skammekroken.

Tabloidaviser og skandaleaviser

Begrepet "tabloidavis" blir brukt om løssalgsaviser som benytter sensasjonelle overskrifter og store bilder i kampen om kundene. I Norge er Dagbladet og VG typiske tabloidaviser. Enkelte britiske og tyske tabloidaviser går svært langt for å sikre seg de beste skandalehistoriene om kjente artister, kongelige, politikere eller sportsutøvere. Slike aviser blir omtalt som ”skandaleaviser”. Eksempel på en slik ”skandaleavis” er den britiske avisen The Sun.

Kriminelle arbeidsmetoder

I 2011 ble det kjent at avisen News of the World avlyttet telefonene til en rekke kjendiser. Men det viste seg etter hvert at avisen brukte samme metode for å skaffe seg informasjon i kriminalsaker. De avlyttet telefonene til ofre, pårørende og advokater, og også pårørende til soldater som ble drept i Afghanistan og Irak. Da dette ble kjent, ble presset på eierne så stort at avisen ble nedlagt.

Murdochs medieimperium

Avisen News of the World var en del av det verdensomspennende medieimperiet News Corporation, eid av Rupert Murdoch. News Corporation hadde i 2011 over femti tusen tilsatte over hele verden, og en omsetning på 177 milliarder kroner.

Bestikkelser av kilder

Skandalen i News of the World rokket ved troverdigheten til en av verdens mektigste medieeier. Og det viser seg nå at flere av Murdochs aviser har handlet i strid med loven. I februar 2012 ble fem sentrale medarbeidere i den britiske avisa The Sun arrestert for å ha betalt offentlige tjenestemenn penger for tilgang til fortrolig informasjon. The Sun ble etablert i 1964 og kjøpt opp av Rupert Murdoch i 1969.

Oppgaver