Fagstoff

Det er ikke bare hva du sier, men også hvordan du sier det

Publisert: 16.02.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Foredrag om klima

Hva du sier under presentasjonen, er selvsagt viktig, men du bør også tenke på hvordan du sier det.

Forsøk å variere stemmen når du snakker foran et publikumPrøv å variere stemmen når du snakker foran et publikum
Fotograf: Corbis
 

Video

 

Lenker

Be om hjelp fra klassekameratene dine når du skal forberede en presentasjonBe om hjelp fra klassekameratene dine når du skal forberede en presentasjon
Fotograf: Ketil Born

 

Prøv å variere stemmen

Når noen snakker i samme stemmeleie og i samme tempo hele tida, sier vi at stemmen er monoton. En monoton stemme blir en lett trøtt av å høre på. For å unngå å virke monoton kan du variere tempoet slik at du snakker litt fortere når du forklarer noe enkelt, og litt saktere når du forklarer noe viktig eller vanskelig. Det går også an å endre toneleiet.  

Husk å ta pause

Siden du vet hva du skal si, og snakker om noe du har forberedt godt, er det fort gjort å bli litt for ivrig og snakke for fort. Dersom du ikke tar små pustepauser av og til, får ikke publikum mulighet til å oppfatte det du sier, eller til å tenke over det. Bruker du i tillegg et presentasjonsprogram med tekst og bilder, må publikum få sjansen både til å lese det som står på lysbildene, og til å se hva bildene forestiller. 

Ulyder og uvaner

Mange legger seg til  små uvaner når de snakker. Uvanene blir gjerne spesielt tydelige når de holder en presentasjon.

Et vanlig problem er å fylle mellomrommene mellom setninger med en lyd, for eksempel «eeeeee».

En annen uvane er ord og fraser som gjentas for ofte, for eksempel «altså» eller «ikke sant».

Vanligvis er vi ikke engang klar over at vi har slike uvaner før vi hører eller ser et opptak av oss selv. Og selv om vi vet om uvanene våre, kan det være vanskelig å bli kvitt dem.

Be noen om å lytte til presentasjonen din og være spesielt oppmerksom på uvaner som virker forstyrrende på det du sier. Det er også god hjelp i å ta opp presentasjonen og høre på den selv.

Hvis du oppdager at du har en uvane, må du tenke litt over det når du holder presentasjonen. Da kan du bevisst unngå den. En løsning er å skrive en liten påminnelse til deg selv med jevne mellomrom i manus.