Hopp til innhold

Fagstoff

Nervøsitet

Neglebiting
Åpne bilde i et nytt vindu

Nesten alle mennesker blir nervøse når de står foran et publikum. Heldigvis finnes det mange teknikker for å takle nervøsiteten.

  • Vær godt forberedt. Det beste midlet mot nervøsitet er gode forberedelser. Om du fortsatt er nervøs, er sjansen mye større for at du likevel klarer å holde en god presentasjon når du vet hva du skal si. Å lære innledningen på presentasjonen utenat kan være til god hjelp. Nervøsiteten er vanligvis størst i begynnelsen. Når du først er kommet i gang, går det gjerne bedre.
  • Ha noe å holde i. Det hjelper å holde seg fast i noe. I et auditorium eller et annet lokale som er beregnet på presentasjoner, finnes det ofte en talerstol. Ellers kan en bordkant eller en stolrygg fungere like bra. Når du holder deg i et eller annet, er det også lettere å stå rolig. Hvis det ikke finnes noe i nærheten du kan holde deg i, kan en pekestokk, en penn eller et manus også fungere. Pass bare på at du ikke begynner å vifte med pekestokken eller klikke med pennen.
  • Pust rolig og smil. Når du blir nervøs, øker pulsen og kroppen blir urolig. Hvis du tvinger deg selv til å puste rolig og smile, går pulsen ned, og kroppen blir roligere. Da føler du deg også mindre nervøs.
  • Fortell publikum at du er nervøs. Hvis ikke noe annet hjelper, forteller du rett og slett publikum at du er nervøs. Be dem om å ha forståelse for at du ikke er så vant til å holde presentasjoner. De fleste vet hvordan det føles, og har ingen problemer med å forstå hvordan du har det.

Relatert innhold

Når vi skal presentere digital informasjon, er det naturlig å ta i bruk et presentasjonsverktøy.

CC BY-SASkrevet av Arne Jansen. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 07.12.2017

Læringsressurser

Bruk av digitale verktøy