Fagstoff

Bruke presentasjonsmaler og temaer

Publisert: 16.02.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Foredrag om klima

På samme måte som tekstbehandlingsprogrammene har ferdige maler for ulike typer dokumenter, har mange presentasjonsprogrammer maler for forskjellige presentasjoner.

Vi bruker temaer for enkelt å gi presentasjonen et profesjonelt utseende.

 

Forskjellen mellom maler og temaer i PowerPoint 

I presentasjonsprogrammer skiller vi mellom mal og tema.

En mal er en ferdig presentasjon med innhold som du kan tilpasse til det du skal presentere. En mal kan ha ett eller flere lysbilder.

Et tema bruker vi for å gi en eksisterende presentasjon et profesjonelt utseende. Temaer er ferdige lysbildeoppsett med bakgrunn, farger og skrifttyper som passer sammen. Du kan skifte tema uten at innholdet i presentasjonen endrer seg, og prøve deg fram til presentasjonen har et utseende du er fornøyd med.

Eksempler på samme lysbilde formatert med ulike temaer i PowerPointEksempler på samme lysbilde formatert med ulike temaer i PowerPoint

Når du velger tema, bør du tenke på hvordan presentasjonen skal brukes. Hvis du skal skrive ut lysbildene, er det ikke så lurt å bruke et tema med en heldekkende bakgrunnsfarge.

Hvilke maler som finnes, og hvordan de ser ut, varierer fra program til program. Men det er alltid mange maler å velge mellom.

For å åpne en mal velger du «Fil – Ny» og deretter «Maler» (i Google Dokumenter: «Fil – Nytt» og «Fra mal»).

Presentasjonsprogrammer som er installert på pc-en, har et begrenset utvalg av maler. Dersom du har Internett-tilkopling, finnes det tusenvis av maler å velge mellom. Du kan hente maler direkte fra Internett i programmet.

Øving – Maler
Start presentasjons-programmet ditt og finn fram til malene. Åpne noen maler og se hva de inneholder, og hvordan de virker.

Utforme presentasjonen

Når du utformer presentasjonen, bør du være konsekvent.

En presentasjon virker fort rotete hvis det blir for mange farger, bilder, skrifter og figurer. Prøv derfor å bruke de samme skrifttypene, skriftstørrelsene og skriftfargene på alle lysbildene, slik at det er tydelig at de hører sammen. Det samme gjelder for lysbildebakgrunnen og formateringen av objekter.

Du bør også prøve å være konsekvent når du plasserer ulike objekter på lysbildene. Hvis lysbildene for eksempel skal ha en firmalogo, bør logoen stå på samme sted i alle lysbildene.

Vær konsekvent når du utformer presentasjonen.

En god framgangsmåte for å sørge for at presentasjonen blir konsekvent, er å bruke de ferdigdefinerte lysbildeoppsettene og velge et passende tema eller mal.