Fagstoff

Kurvmaker

Publisert: 18.01.2012, Oppdatert: 04.03.2017
May Tove Berg i kurvmakerverkstedet på Marihaugen

Kurvmakeren lager kurvmøbler og andre kurv- og flettverksprodukter, eller arbeider med restaurering og reparasjon av slike. Til sine produkter bruker kurvmakeren materialer som siv, bast, rotting, pil, pedding, sjøgress og også furuspon, never og papirsnøre. Bjørketeger (rotutløpere) er også et gammelt tradisjonsmateriale.

KURVMAKER (LANG)
Leverandør: NRK
 

Kurvmakerfaget representerer et av verdens eldste håndverk og holder i hevd håndverkskompetanse ved framstilling av flettede gjenstander. Kurvmakeren skal ivareta og videreføre gamle håndverksteknikker og materialkunnskap samt utvikle nye flettverksprodukter og tjenester i tråd med behov i samfunnet.

Opplæringen skal stimulere til forståelse for flettverkets plass i historien og samtida. Den skal bidra til utvikling av håndverksferdigheter og materialkunnskap samt være med å utvikle evne til estetisk bevissthet og kritisk refleksjon over eget arbeid.

Opplæringen skal legge vekt på praktisk arbeid med produkter og tjenester og legge grunnlag for yrkesutøvelse i en flettverksbedrift. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er kurvmaker.

May Tove Berg er kurvmaker og driver firmaet Pil i hjertet av Søgne. Her dyrker hun også sine egne planter. Hun har 20 000 planter av forskjellig slags pil på en tomt på et mål. Hun er også med i en pileflettingsgruppe på Facebook (se lenke i høyremargen). Vi møtte May Tove på Maihaugen i Lillehammer under håndverksdagene der i oktober 2010. Der viste hun både oss og andre interesserte ungdommer de grunnleggende teknikkene i kurvmakerfaget.

Starten på en ny kurvStarten på en ny kurvKURVMAKER (KORT VERS)
Leverandør: NRK
Pilfletting kan også anvendes til å lage rene kunstverkPilfletting kan også anvendes til å lage rene kunstverk