Fagstoff

Oppstartskapital

Publisert: 18.01.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskeliste

 

  • Oppstartskapital = penger som eierne trenger for å komme i gang med bedriften

  • Aksjeselskap = et selskap (bedrift) der eierne har betalt inn aksjekapital

  • Aksjekapital = den verdien eierne spytter inn i et aksjeselskap. Ved oppstart av et selskap (bedrift) kjøper eierne en andel av aksjene og sørger for kapital (penger) til bruk i oppstarten.

  • Finansiere = å skaffe penger til en bedrift

  • Kontantreserve = pengereserve, penger i form av kontanter som kan brukes til uforutsette utgifter
  • Egenkapital = penger du selv har spart opp

 

Ungt par med bærbar PC Morten og Minoo  

Fallskjermhopper. Bilde.  

Morten og Minoo er kommet et stykke på vei med planene om å starte sin lille IT-bedrift Morten og Minoos support. Vi skal nå se hva de trenger av utstyr. Vi skal også se hvor mye kapital de trenger for å komme i gang.

Morten og Minoo har tidligere laget en forretningsplan som inneholder foreløpige planer om hvordan bedriften skal finansieres. De har valgt aksjeselskap som selskapsform. De har en aksjekapital på 100 000 kr, selv om myndighetene ikke krever mer enn 30 000 kr.

Hva trenger de av utstyr?

Det første de må gjøre, er å finne ut hva de trenger av utstyr for å kunne drive bedriften. Etter mye planlegging har de kommet fram til dette:

Inventar
To kontorpulter, to kontorstoler, en kundeskranke, en sittegruppe (bord og fire stoler), en sofa, to hyller for pynteting og brosjyrer, fire bilder til å henge opp på veggen, fire blomsterkrukker, to tepper.

Datautstyr
En dataserver, to bærbare pc-er, en kopimaskin (kombinert med skriver, skanning og telefaks), dataprogrammer (to lisenser med Microsoft Office, en lisens med Visma Avendo regnskaps- og fakturaprogram, to lisenser med Visma CRM kundestøtteprogram) og ett kassaapparat.

Hva trenger de av kapital?

Morten og Minoo har brukt mye tid på å hente inn tilbud, og de har søkt på finn.no etter brukte gjenstander. De har nå funnet hva de trenger, og oversikten ser slik ut:

Kontorstol Inventar    

PC og PC-veske Datautstyr

Eiendeler

Inventar

50 000

Datautstyr

90 000

Kontanter

25 000

Sum

165 000

 

I tillegg til eiendelene på til sammen 140 000 kr (inventar + datautstyr) føler de behov for å ha en kontantreserve på 25 000 kr til løpende utgifter. Det kan være kritisk å gå helt tom for kontanter. De har ikke bestilt noen eiendeler ennå, og de må først finne ut om de greier å skaffe de pengene som trengs.

Relatert innhold

Aktuelt stoff

Generelt