Fagstoff

Ditt eget budsjett

Publisert: 29.04.2010, Oppdatert: 30.11.2015
Gutt i klassen

Et budsjett kan du bruke til å planlegge økonomien din. Her får vi se hvordan Tore gjør det.

Et budsjett er en oversikt over inntekter og utgifter for tiden som kommer. Det viser deg om du har penger nok til å gjennomføre det du har planer om, eller om du må endre på planene dine.

Her er en liten øvelse. Sett inn dine egne tall månedsbudsjettet nedenfor:

Tore er en ung mann som dere kanskje husker fra tidligere oppgaver. Nå ønsker han å flytte for seg selv etter at han har fått fast jobb på Intersport, der han tjener 16 480 kroner pr. måned. Han er usikker på om han tjener nok til å klare seg selv. Han vil derfor sette opp et budsjett over hvilke inntekter og utgifter han kommer til å ha hver måned. Han kan få leie en liten hybelleilighet til kr 5 500 i måneden inklusiv strøm.
SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) har laget en budsjettkalkulator på grunnlag av statstikk fra sin forskning.Tore bruker budsjettkalkulatoren som han finner på nettsidene til SIFO, for å finne ut hva han vil bruke på mat, klær, fritid osv. hver måned. Kalkulatoren foreslår kr 6 825. Vi setter opp et budsjett for august, september og oktober og ser hva Tore sitter igjen med av lønnen sin etter 3 måneder.
 Busjett (bokmål)
Opphavsmann: Trude Løvskar
SIFO-budsjettet bygger på et nøkternt forbruk. Klarer Tore å følge budsjettet han har satt opp, vil han kunne spare kr 4 155 hver måned. Noen av disse pengene planlegger han å sette inn i banken på en konto som kalles boligsparing for ungdom (BSU). Velger han boligsparing for ungdom, kan han redusere skatten, få høyere rente enn på andre kontoer, og det vil bli lettere å få lån når han en gang skal kjøpe leilighet eller hus.

 

Oppgaver

Generelt

Relatert innhold

Generelt