Fagstoff

Globalisering

Publisert: 29.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Containere for eksport

Chatter du med venner som bor i andre land? Kjøper du varer fra Afrika? Har du reist til Asia? Eller er du kanskje bekymret fordi Kina forurenser, og for om det kan påvirke deg her i Norge? Alt dette har med globalisering å gjøre.

Fly i luften. Foto.I den globaliserte verden er resten av verden lett tilgjengelig. Både gjennom informasjon og varer, men også gjennom reiser.
Fotograf: Morten Holm
 

 

 

Forurensing i Kina. Foto.Kina produserer mye for Vesten. Økt industrialisering fører til økt forurensing.
Fotograf: Kristoffer Rønneberg
  

 

iPhone. Foto.Mobiltelefon er et produkt som er et resultat av globalisert handel.
Opphavsmann: William Hook
 

Globalisering er en prosess som bringer verden tettere sammen. Denne prosessen påvirker alle deler av samfunnet og kan ha både positive og negative sider. Globalisering påvirker samfunnet rundt oss, det påvirker politikken, økonomien og kulturen. Internasjonalt samarbeid politisk og økonomisk driver globaliseringen framover.

Facebook-nettverk. Illustrasjon.Har du mange venner på Facebook? Når du bruker YouTube, Facebook eller Twitter, er du en del av globaliseringen.
Opphavsmann: luc legay, Flickr
  

Med globaliseringen har vi fått økt flyt over landegrensene. Det er økt flyt av varer gjennom handel og økt flyt av mennesker som er på reise eller flytter dit arbeidsplassene er. Men også flyten av tanker, informasjon, nyheter og bilder er en del av globaliseringen. Når du sender bilder fra ferieturen din til venner over e-post, eller bruker YouTube, Facebook eller Twitter, er du en del av globaliseringen.

 

Handel er et av de områdene som er viktigst for globalisering. Resultater av den globaliserte handelen kan du merke i din egen hverdag. Mobiltelefonen din og pc-en din består for eksempel av råmaterialer som kommer fra noen land, men som er bearbeidet og produsert i andre land, før delene kanskje er satt sammen til ferdige produkter i et siste land. Og til slutt sendes produktene til butikker verden over. Og hva med maten du spiser? Mange av matvarene er forholdsvis nye i butikkhyllene. Nudler, sursøt chilisaus, wraps, Pringles og mange eksotiske frukter er alle varer som ikke var vanlige i butikkene for 10–15 år siden, og det kommer stadig nye varer som vi fort venner oss til. At vi nesten hvorhen vi er i verden kan finne en McDonald's-restaurant, er del av den samme globaliseringen.

Kanskje har du selv andre eksempler på hvordan globaliseringsprosessen påvirker deg og din verden? 

 

Relatert innhold