Fagstoff

Siste CD under juletreet?

Publisert: 20.12.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fonografen

fonografKlikk på bildet for å se hvordan fonografen fungerer (video i wmv-format fra NRK Skole).   

Fonografen ble oppfunnet av Thomas Alva Edison i 1877. Den spilte av lyd fra spor i en roterende sylinder.

 

Grammofonen

Grammofonen ble oppfunnet i 1887 av Emilie Berliner. Lyden ble lagret på flate plater som var lettere å massedistribuere.

 

De første keramiske platene ble spilt av med en hastighet på 8 omdreininger i minuttet.

 

LP-platen

Etter hvert begynte man å lage plater i vinyl. Lonplayingplatene (LP) inneholdt mange spor og ble spilt av med en hastighet på 33 omdreininger i minuttet.

 

Lilel GretheBarnestjernen Lille Grethe, senere kjent som Grethe Kausland, med platespiller og en av sine egne LP-plater i 1955. 

Compact Disc

Wenche Myhre med CD-plateI 1983 ga Wenche Myhre ut platen "Vi lever". Det var den aller første norske platen som som ble utgitt i compact disc-systemet.   

CD 

Hvordan avspilles DVD og Blue Ray? 

 

jente laster ned musikk fra SpotifyMange velger Spotify som musikkleverandør. 

Fra fonograf til CD

I 1877 klarte Thomas Alva Edison å lage en maskin som både kunne ta opp og spille av lyd. Den første fonografen spilte av lydspor som var avsatt på en valse med tinnfolie rundt. Senere ble tinnfolien erstattet med en voksrull. Ti år senere erstattet Emile Berliner voksrullen med en flat, sirkulær skive, hvor avspillerstiften beveget seg sideveis i takt med lyden, en såkalt grammofonplate. Slike plater var det mulig å masseprodusere.

De eldste platene var laget av skjellakk og roterte med 78 omdreininger i minuttet. Fra ca. 1948 ble det framstilt plater med smalere riller og rilleavstand (mikrorilleplater, longplayingplater). Platene ble framstilt av plast (vinyl). Omdreiningshastigheten ble senket til 331/3 omdreininger per minutt. For såkalte singleplater med 17,5 cm diameter benyttet man oftest hastigheten 45 omdreininger per minutt. Spilletiden ble betydelig forlenget i forhold til de gamle normalplatene. (Kilde: Store norske leksikon.)

Båndopptakeren gjorde det mulig å ta opp og spille av lyd på magnetbånd. På 1960-tallet ble kassettspilleren allemannseie. Magnetbåndet var pakket inn i små plastkassetter som var enkle å distribuere. Samme teknologi ble brukt i videokassetter.

I 1980 kom Compact Disc-systemet på markedet som en digitalisert erstatning av platespilleren og LP-platene i vinyl. En CD-plate kunne brukes til lagring av alle typer digital informasjon. Det var også mulig for brukerne å brenne sine egne CD-plater.

Fra CD til Spotify

I hundre år har musikk blitt distribuert som en fysisk vare over disk, enten det nå dreier seg om gamle 78-plater eller moderne CD-er. Verdiskapningen i bransjen har vært knyttet til fysisk eksemplarframstilling, parallelt til den vi finner i forlagsbransjen. Det har gitt plateselskapene store inntekter, og også betydelig makt over artister og låtskrivere.

I dag er det mulig å kjøpe eller leie bøker, filmer og musikktjenester på Internett. Det utfordrer alle som jobber i mediebransjen. Hvordan skal man tjene penger når ”varen” ikke lenger er en fysisk enhet som kunden kjøper over disk? Både i avishusene, i forlagsbransjen, musikkbransjen og filmbransjen arbeides det nå med å finne nye inntjeningsmodeller for digital distribusjon av medieinnhold. Mange artister er bekymret for hva de skal leve av når platesalget svikter.

Noen spår at CD-en vil være død i løpet av 2012. Spotify, Wimp og iTunes er i ferd med å overta markedet for musikkdistribusjon. Spotify og Wimp lar deg lytte til musikk om du betaler et fast abonnement. iTunes selger musikk som du kan laste ned til egen PC eller musikkspiller.

Fordel for brukerne

Nedlasting eller streaming av musikk har klare fordeler for brukerne:

  • Du kan velge å kjøpe en enkelt låt, ikke et helt album.
  • Du har tilgang til å kjøpe musikk hvor som helst og når som helst.
  • Musikken er tilgjengelig på multifunksjonelle og transportable plattformer som mobiltelefon eller nettbrett.

Noen sverger til vinyl

Samtidig som CD-en er på vei ut, er underlig nok markedet for vinylplater på vei opp. Grunnen er uten tvil en retrobølge der noen ønsker seg bort fra den moderne, digitale tilværelsen.