Fagstoff

Fullkorn i kampen mot kreft

Publisert: 30.11.2011, Oppdatert: 04.03.2017
Fullkornshveteflak

Et tradisjonelt nordisk kosthold med mye fullkorn – først og fremst i form av brød – kan vise seg viktig i forebyggingen av ulike kreftformer, skriver forskning.no. Påstanden kommer fra forskerne ved Nordic Centres of Excellence som forsker på mat og helse.

bilde av fullkornspastaFullkornspasta
Fotograf: Leif R Jansson
bilde av et fullkorn- yoghurtbrødFullkorn- yoghurtbrød
Fotograf: M. Brauner

 

På forskningssenteret Nordic Health – Whole Grain Food (HELGA) i København mener de fullkorn har et potensial i behandlingen av både kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer.  

Å spise hele kornet, i stedet for bare de indre delene av det, er et av de mest karakteristiske trekkene ved et tradisjonelt nordisk kosthold. I Norden er både rug, havre og hvete blitt brukt helt eller delvis uraffinert, først og fremst i brød. Her finnes i tillegg verdens beste databaser med registre over kreft i befolkningen. Det gjør mye av kreftforskningen enklere.

Finske studier har vist at insulinresponsen er annerledes for rug enn for havre og hvete. I våre egne studier har vi greid å påvise at rug har forebyggende effekter på prostatakreft. Vi har nå gått i gang med en studie hvor menn som har fått påvist tidlig prostatakreft, spiser mer fullkornsrug samtidig som de driver fysisk aktivitet, sier senterets leder Anne Tjønneland. 

Nå bevilger NordForsk 30,5 millioner norske kroner over fem år til driften av forskningssenteret HELGA, ett av tre Nordic Centres of Excellence (NCoE) som forsker på mat og helse.

Les hele artikkelen Fullkorn i kampen mot kreftForskning.no
bilde av et fullkornsmørbradSandwich av fullkornsbakverk
Fotograf: Eising Studio
  

Relatert innhold